Ako varili a čo jedli naši predkovia? Kuchyňa starých materí ponúka tradičné dobroty a staré recepty


802   -   0
Share:
Kuchyňa starých materí, bryndzove halusky

Prvú augustovú nedeľu to bude v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke rozvoniavať na všetky svetové strany. Otvorí sa sa Kuchyňa starých materí a vy budete môcť ochutnať tradičné kysucké dobroty a zoznámiť sa aj so spôsobom života našich predkov. Ak by tepla nebolo dosť, jedlá spojené s týmto rázovitým slovenským regiónom pripravia v rozpálených peciach tradičným spôsobom.

Kuchyňa starých materí

Hoci Kysuce nikdy nepatrili k ekonomicky silným regiónom, mali však veľký dar na poctivých a pracovitých ľudí. Tí sa presadili najmä v zámorí a v západnej Európe. Vysťahovalectvo Kysučanov sa navždy podpísalo na miestnych tradíciách, spôsobe života a – dnes by sme moderne povedali – aj na miestnej gastronómii. Mnohé chute a ponuka stravy sa prispôsobili danostiam a možnostiam tých čias. Mäsité pokrmy sa stali skôr výnimkou ako pravidlom. Návrat do tejto doby, keď nebolo ničoho nazvyš, umožňuje nadchádzajúce chutné podujatie vo Vychylovke. Že to bude ako u našej starkej z detských čias, keď nám vyvárala od výmyslu sveta, niet pochýb…

Kuchyňa starých materí

Treba ochutnať napríklad kapustniaky, halušky, no aj chrumkavé zemiakové placky. Ťažké časy minulé nebránili, skôr motivovali šikovné miestne gazdinky vyčarovať chutné a sýte pokrmy z múky, kapusty, zemiakov, cibuľky či slaniny. Príďte, spolu vrátime koleso času o pár rokov naspäť. Zážitkov bude nadostač a spokojní budú malí aj veľkí hladoši…

Neprehliadnite:
Pamätáte sa na svoje hračky v detstve?

Pobyt na tomto obľúbenom podujatí si môžete spestriť jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici. V stanici Skanzen vám ponúkne Kysucké múzeum v Čadci výstavu pod názvom Drotári a drotárstvo . V Raganovom mlyne prezmenu banerovú výstavu Vlaky s vôňou dreva a makety vláčikov Miroslava Poláka.

Kuchyňa starých materí

Kuchyňa starých materí sa otvára 2. augusta vo Vychylovke.