Hrejivé nápoje po lyžovačke

302
0
Share:
Hrejivé nápoje po lyžovačke

Svah pokrytý ľahkým, vŕzgajúcim snehom. Nič neprekoná úžasný pocit, keď sa lyžami ponoríte do čerstvo napadaného snehu a začnete dolu svahom kresliť prvé oblúčiky. Jazdu si vychutnávate plnými dúškami, ale po niekoľkých hodinách lyžovania vám zachádza mráz za nechty a máte chuť ohriať sa nielen zvonku, ale i zvnútra. Po skvelom športovom výkone by dobre padol lahodný teplý nápoj. Výber je bohatý. Vybrali sme pre vás 5 osvedčených top zahrievajúcich nápojov, ktoré si môžete po lyžovačke pripraviť:

Hrejivé nápoje po lyžovačke

1. Írska káva – mňam
Je veľa receptov, no nám chutí tento: Nahrejte si kávovú šálku a približne do ¾ nalejte kvalitnú kávu, pridajte írsku whisky a na povrch nastriekajte po domácky urobenú poctivú šľahačku.
Náš typ: namiesto írskej whisky môžete použiť i vaječný koňak.

Hrejivé nápoje po lyžovačke

2. Horúci, korenistý Apple Cider
Do nádoby nalejte Apple cider a pridajte škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, plátky pomaranča a varte, pokiaľ nie je nápoj horúci. Pomaly ho precedíte do pohárov a … Na zdravie.

Hrejivé nápoje po lyžovačke

3. Vaječný koňak s mandľami
Na prípravu potrebujeme vaječný koňak, mleté mandle, asi 500 ml mlieka, cukor a celé nešúpané mandle. Mlieko nalejeme do hrnca a zmiešame s cukrom, pomletými mandľami a pre intenzívnejšiu chuť môžeme pridať i mandľovú arómu. Do pripravených pohárov nalejeme vaječný koňak a dolejeme ohriatym mandľovým mliekom. Ozdobíme nasekanými mandľami a hneď podávame.

Hrejivé nápoje po lyžovačke

4. Vaječný grog
Na prípravu potrebujeme 4 žĺtky, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, asi 1 dl mlieka a trochu (alebo viac) rumu. Žĺtky ušľaháme s cukrom a vanilínovým cukrom vo vodnom kúpeli, pridáme horúce mlieko a rum. Servírujeme do vopred nahriatych pohárov. Môžeme ešte ozdobiť grankom alebo kakaom.

Hrejivé nápoje po lyžovačke

5. Tradičné varené víno
Potrebujeme asi 4 dl vody, 3 – 4 klinčeky, 2 – 3 zrnká čierneho korenia, kúsok celej škorice, pomarančovú kôru, 2 polievkové lyžice cukru a 7 dcl červeného vína. Vodu s pomarančovou kôrou a korením povaríme na miernom ohni. Odstavíme, pridáme cukor a zamiešame. Po chvíli precedíme a pridáme víno. Všetko ešte raz riadne ohrejeme – ale pozor, nevaríme.

Odporúčame: Kam na zimnú chatu?

Tak čo, ktorý nápoj si vyberiete? Ak sa rozhodnete niektorý vyskúšať, dajte nám vedieť ako vám chutil.

Katarína Kováčová
Foto: shutterstock

TagsGastro
Share: