Keď skvelý prvý dojem je len začiatok. Také je bratislavské Selaví.
Ak ste išli v Bratislave po Klobučníckej ulici, zrejme ste si toto miesto všimli – spoza výkladu na vás hľadia dva veľké svetlomety červeného veterána, z prúteného stropu visia desiatky lámp zo zrezaných fľašiek a všade je množstvo rastlín. Urobiť prvý dojem je dôležité, máte na to pár sekúnd. A tu sa to skutočne podarilo. Keď si však niekto ukradne vašu pozornosť pre seba, dochádza na lámanie chleba: musí, alebo aspoň by mal chcieť, pokračovať v nastolenom a ohúriť (potenciálneho) zákazníka ďalej. A práve tu nemalá časť podnikov zlyháva. To – našťastie – nie je prípad originálnej bratislavskej kaviarne Selaví.
Ľudský faktor, v gastronómii neustále omieľaný pojem – ľudia chýbajú, sú nezodpovední, neurobia nič navyše, nie sú tu pre hosťa, o ktorom sa hovorí najčastejšie v negatívnej konotácii. A to v Selaví neplatí. Od čašníka, cez someliéra až po šéfkuchára tu srší ľudskosť, z ktorej musíte mať pocit, že ste stredobodom záujmu. Personál je príjemne žoviálny a maximálne profesionálny. Zároveň ústretový k zákazníckym požiadavkám, ktoré – v duchu empatie a nadšenia – dokazuje svoje presvedčenie o poctivosti svojho majstrovstva.
Mali sme možnosť, alebo skôr šťastie, stráviť chvíľu v kuchyni i pri pohári vína so šéfkuchárom Jiřím Zajíčkom. Keď človek miluje svoje prácu, veľmi rýchlo to spoznáte. Rozprávať o tom, ako pripravujete nové jesenné menu s nadšením, ako by ste opisovali prvé kroky svojho syna, sa totiž nedá predstierať.
Neprehliadnite: Poznáte nové centrum spoločenského a kultúrneho života?
Keď Jirka hovoril, ako tri hodiny restujú karfiol na orieškovom masle. Ako v kuchyni s chalanmi už niekoľko dní ladia hrachovú kašu s údeným jazykom alebo pripravujú zmrzlinu iba z masla, mali ste chuť to všetko ochutnať. Nadšenie ľudí v Selaví je nákazlivé.
Kuchyňa
Selaví je verné tradičnej rakúsko-uhorskej kuchyni, ktorú premieňa do súčasnej formy a hosťa prekvapí, chuťovo i vizuálne, tým, čo dostane na tanier – hoci si objedná „obyčajnú“ hrachovú kašu alebo žemľovku. V kuchyni sa neboja výraznejších chutí, rovnako ako sa nebáli ani naše babičky či kuchári na kráľovskom dvore.
Dokonca sa neboja ani malých-veľkých experimentov, autor osobne vyskúšal chrenové halušky s údeným pstruhom a nastrúhaným žĺtkom a bol bez slov. Teraz, ak nejaké hľadá, napadá mu jedine: halušky nemusia byť iba jedlom pastierom, dokážu potešiť aj monarchu. Plusom, ktorý ocenia najmä stáli zákazníci, je, že okrem sezónneho menu si tu môžete každý deň vychutnať aj špeciality z menu denného.
Reštaurácia a vínotéka, to je Selaví. K dobrému jedlu patrí i dobré víno – večer isto a pokojne aj počas obeda – fľaše vína sú prirodzenou súčasťou podniku. Visia na stenách, stoja v obrovských poličkách a najmä vám someliér poradí, aké víno sa vám hodí ku kohútovi na víne s čiernou šošovicou, paštrnákom a nakladanou hlivou, k teľaciemu paprikášu s krupicovými haluškami či grilovanej bravčovej plume so zemiakovou kašou, hľuzovkou kroketou a marinovaným mangoldom.
Prirodzene tu nájdete prevažne fľaše od monarchistickolokálnych vinárov zo Slovenska, Česka, Rakúska, Nemecka, nechýba však ani tradičné Francúzsko a Taliansko. Okrem hornej časti reštaurácie je k dispozícii tiež pivničný priestor s klavírom. Kde chuť vína vynikne ešte viac a väčšie skupiny si tu môžu vychutnať spoločné posedenie.
Podujatia
V Selaví sa pravidelne konajú i podujatia: napríklad už 7. novembra 2019 o 18:00 sa môžete tešiť na degustačný večer priamo s majiteľom, markízom Francescom Mazzeiom z vinárstva Mezzei, ktorý so sebou prinesie raritné kúsky – posledných pár fliaš na svete. Tie budú spárované s degustačným menu od šéfkuchára Jirku Zajíčka. Celá akcia sa ponesie v atmosfére jesennej dediny, indície sú: hmla, pečené jablká a víkend u babičky.
„To je život!“ si môžete povedať vždy, keď navštívite Selaví v Bratislave. Dobré jedlo, dobré víno, dobrí ľudia, dobré prostredie – čo viac si želať, aby bol dobrý tiež deň. A keď si dáte aj dezert, pokojne môže byť dobrý i celý týždeň. Keď ľudia robia svoju prácu dobre a s nadšením, hosťovi chutí viac. Okrem toho, „ľudský faktor“ konečne dostane zmysel, aký si zaslúži: v Selaví je cítiť človečinu. Echt dobrú človečinu.
Príspevok vznikol v spolupráci s www.kavickari.sk
Foto: Tomáš Turek
Tomáš Turek
www.selavi.sk
www.kavickari.sk