Sign in / Join

Zahrievacie bylinkové čaje vás v zime príjemne zohrejú. Viete, ktoré sú najlepšie?


1284   -   0
Share:
Zahrievacie bilinkove caje

História pitia čajov z liečivých rastlín je dávna a bylinky sa dostávajú k slovu aj dnes, keď si stále viac uvedomujeme potrebu prevencie, zdravšieho životného štýlu a využívania prírodných zdrojov. Kultúra pitia čajov a v rámci nej aj bylinkové čaje stále viac napreduje. V našich mestách sú už bežné čajovne s bohatým výberom čajov a v špeciálnych predajniach je pestrá ponuka suchých rastlín, vhodných na prípravu čajov, len si treba vedieť dobre vybrať.

Liečivé bylinky podporujú zdravý organizmus, prípadne liečia a zmierňujú zdravotné problémy. Obsahujú množstvo rôznych zložiek, vitamíny, minerály, triesloviny, silice, saponíny a iné zložky, ktoré práve v zimnom období dobre dopĺňajú náš jedálny lístok a pitný režim.

Pitie čajov rozdeľujeme do rôznych skupín. Jednou z nich je delenie podľa ročného obdobia, v ktorom je vhodné konkrétne čaje piť. Napríklad v zimnom období uprednostňujeme takzvané zahrievacie čaje. Obsahujú viac horčín, sú zamerané na podporu imunity a na uľahčenie dýchania. Pijeme ich od jesene do jari. Cez letné mesiace ich nevyužívame.

Zahrievacie bilinkove caje

Pri nápojoch z byliniek je potrebné venovať pozornosť príprave a dĺžke lúhovania jednotlivých čajov. Pripravte si s nami obľúbené čaje, ktoré je vhodné piť počas zimných mesiacov:

Ďumbier lekársky

Tento čaj (často nazývaný po česky zázvorový čaj) zahrieva organizmus, je vhodný na pitie od jesene do jari, pomáha pri nachladnutí a chrípke, zápale priedušiek, priaznivo pôsobí na cholesterol. Uvádza sa, že pôsobí aj na čistenie lymfatického systému a pri tráviacich ťažkostiach, riedi krv a pôsobí pri studených nohách. Ideálna príprava čaju je z čerstvého zázvoru: 1 čajovú lyžičku nastrúhaného ďumbieru zalejeme 2 – 3 dcl vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Čaj môžeme obmieňať pridaním 1 klinčeka, medu alebo škorice.

Rakytnik rešetliakový

Obsahuje veľmi veľa vitamínu C, E, A a iné dôležité zložky. Rozpúšťa tuky, výborne pôsobí na stav ciev, využíva sa pri ochoreniach pľúcnych, posilňuje imunitu a pri rekonvalescencii. Čaj pripravíme z 1 čajovej lyžičky rozdrvených plodov, ktoré varíme v 2,5 dcl vody a necháme asi 15 minút lúhovať. Pijeme viackrát denne.

Šípkový čaj

Dodáva veľa vzácnych látok a množstvo vitamínu C a B, karotén, peptín, silice a iné zložky. Čaj pripravíme z 1 polievkovej lyžice drvených plodov šípky. Zalejeme ich 3 dcl vody a necháme lúhovať aspoň hodinu, potom scedíme cez jemné sitko, prihrejeme a pijeme.

Zahrievacie bilinkove caje

Kapucínka väčšia

Rastlinka sa pokladá za prírodné antibiotikum. Má antibakteriálne účinky, poradí si so stafylokokmi a streptokokmi. Pôsobí pri pľúcnych ochoreniach a urologických ochoreniach. Na čaj sa používajú drvené semená alebo vňať. Asi 1 čajovú lyžičku zalejeme 2 – 3 dcl vriacej vody, necháme lúhovať, scedíme a pijeme.

Dúška materiná alebo tymiánová

Odvar dobre pôsobí na tráviaci trakt, proti vírusom, parazitom a baktériám. Pôsobí na prieduškové ochorenia a pomáha pri vykašliavaní a zahlienení. Čaj si pripravíme z 1 čajovej lyžičky vňate, ktorú zalejeme 2 dcl vriacej vody, necháme lúhovať cca 15 – 20 minút, precedíme a k zdraviu užívame niekoľkokrát denne.

Sedmokráska obyčajná

Je zázračná. Čistí dýchacie cesty a rozpúšťa hlieny, pôsobí v tele ako čistiaci prostriedok. Potláča zápaly a svrbenie. Čistí obličky a močové cesty. Čaj zo sedmokrásky pripravujeme rovnako ako z materinej dúšky.

Lipa malolistá

Lipový čaj sa odnepamäti používa najmä pri zvýšených teplotách, ale aj pri dne. Uvoľňuje hlieny a podporuje potenie. Upokojuje organizmus, pôsobí priaznivo na močový mechúr, obličky, vhodný je na dobrý spánok. Lipový čaj  je účinný ako prevencia v chrípkovom období, nie však dlhodobo. Hrsť kvetu lipy zalejeme 5 dcl vriacej vody, necháme lúhovať asi 10 minút, scedíme a pijeme ako lahodný čaj.

Zahrievacie bilinkove caje

Slez nebadaný, lesný alebo maurský

Táto zaujímavá rastlinka má veľmi široké použitie: hojí žalúdočné vredy, lieči horné dýchacie cesty, chráni sliznice, pomáha pri kašli a zápale hrdla, má zvláčňujúce i protizápalové účinky. Čaj pripravíme z 1 čajovej lyžičky suchých kvetov, ktoré zalejeme 2 dcl vriacej vody, lúhujeme 15 minút, scedíme a pijeme.

Bylinkové čaje by sme mali piť nesladené, alebo ochutené len medom. Bežné bylinkové čaje by mali piť tehotné ženy len po porade so skúseným odborníkom a malým deťom sa odporúča dávať piť výhradne len vybrané – detské čaje. Pri čajových stretnutiach vám prajeme príjemnú atmosféru a radosť z nadobudnutého zdravia i pohody duše.

Foto: Pixabay
Lýdia Šimková       

TagsČaje
Share:

Pridať komentár