Naberme silu z jarnej prírody – 5 x bylinky a zelené vitamíny na očistu organizmu a v boji proti jarnej únave.


3125   -   0
Share:
Bylinky a zelené vitamíny na očistu organizmu

Osvedčenými jarnými bylinkami, ktoré si nazbierame vo voľnej prírode, alebo pestujeme v záhradke, dopĺňame do organizmu množstvo prírodných látok, vitamínov, minerálov, enzýmov, saponínov a iných veľmi potrebných látok. Tieto „zelené vitamíny“ sú dôležité hlavne v jarnom období na očistu organizmu. Potláčajú únavový syndróm a prispievajú k naštartovaniu celého organizmu. Dokážu ho tiež očistiť od toxínov, parazitov, hlienov a sú nápomocné pri kondícií jednotlivých orgánov. Zoznámte sa s 5 najvyužívanejšími jarnými bylinkami.

Menší pohyb a menej slnka počas zimy, ako aj nedostatočný, možno aj menej kvalitný pitný režim a nedostatok čerstvej zeleniny a ovocia vyúsťujú koncom zimy a začiatkom jari  do tzv. jarnej únavy. V útlmovom režime počas zimy je organizmus dosť zaplavený toxínmi, ktorých sa potrebuje zbaviť. Okrem ľahšieho jedla, ktoré je vhodné teraz konzumovať, nám jarná príroda, naša záhradka i kuchynská parapetná doska poskytujú veľa možností, ako si doplniť potrebné vitamíny v čerstvom stave. V jarnej prírode môžeme zbierať mladé a kvalitné liečivé bylinky, ktoré sa dajú použiť pri príprave jedla.

Medvedí cesnak

Bylinky a zelené vitamíny na očistu organizmu_Medvedí cesnak

rastie skoro na jar, zároveň so snežienkami. Má veľmi výraznú cesnakovú vôňu, korenistú chuť a veľmi zaujímavé liečebné účinky. Rastlina je veľmi osožná práve po zime a skorých jarných mesiacoch. Vedia to nielen medvede, ale aj priaznivci „zelenej“ stravy. Mladé listy medvedieho cesnaku zbierame už teraz v marci, ešte pred kvitnutím. Pri zbere si musíme dávať pozor, aby sme si listy medvedieho cesnaku nepomýlili s listami konvalinky, ktorá je jedovatá a zdraviu škodlivá. Pozor: v chránených zónach a v prírodných areáloch s vyšším stupňom ochrany je zakázané medvedí cesnak zbierať.

Neprehliadnite:
7 byliniek, ktoré na jar pomôžu s očistou organizmu aj pri prekonávaní jarnej únavy

Medvedí cesnak lieči poruchy trávenia, detoxikuje tráviaci a vylučovací trakt, znižuje vysoký cholesterol a krvný tlak, zlepšuje prietok krvi, čistí cievy a krv, má protizápalové účinky, posilňuje imunitu, tlmí bolesť hlavy, pri ženských ochoreniach, hnačkách, plynatosti, proti kolikám, vyženie parazity z tela. Jeho najväčšia sila je vo vitamínoch C a B a tiež v alicíne, ktorá má antibakteriálne účinky.

V kuchyni využívame čerstvý medvedí cesnak napríklad na prípravu pesta, pridávame ho do rôznych pokrmov, polievok, omáčok, nátierok či placiek. Najvhodnejšie je nakrájaný medvedí cesnak používať do nátierok, šalátov a na ozdobu jedla pri podávaní, pretože tepelnou úpravou sa čiastočne stráca najmä vitamín C. Zvykneme si ho tiež sušiť a zamrazovať, aby sme ho mali po celý rok.

Žihľava dvojdomá

Bylinky a zelené vitamíny na očistu organizmu_Žihľava dvojdomá

má čistiace účinky, detoxikuje, ale aj dodáva energiu. Obsahuje regeneračný a dezinfekčný chlorofyl, vitamín C, betakarotén, vápnik, horčík, aj kyselinu kremičitú, fytoncídy, ktoré ničia baktérie. Mladé lístky žihľavy môžeme dávať do vývarov, nakrájané do šalátov, smoothie. Dá sa z nich pripraviť aj chutný prívarok. Postupujeme rovnako ako pri špenáte.

Aloe vera

Bylinky a zelené vitamíny na očistu organizmu_Aloe vera

V starom Egypte považovali  Aloe vera za rastlinu nesmrteľnosti. Môžeme ju pestovať aj v kvetináči. V domácnosti slúži ako prvá pomoc pri rôznych zdravotných problémoch. Používame ju vnútorne (napríklad do smoothie), ale aj na vonkajšie potreby, napríklad pri popáleninách,  poraneniach, porezaní, uštipnutí hmyzom, aj pri spálení na slnku a tiež na dezinfekciu rany. Aloe vera pri vnútornom použití dobre čistí kĺby, tráviaci trakt, celkovo čistí organizmus aj jemné cievky, pretože obsahuje veľké množstvo saponínov. Využívame z nej predovšetkým gél, šupka môže spôsobovať niekomu alergie. Gél z rastliny viaže na seba toxíny, preto je vhodný pri detoxikácii organizmu. Zároveň obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín a iných látok prospešných pre organizmus. 

Púpava lekárska

Púpava lekárska

obsahuje vitamíny skupiny B, A, C, ale aj minerály ako vápnik, draslík, železo a sodík. Tiež má zložky saponínov. Podporuje pečeň, tvorbu žlče, čistí žalúdok, črevá, obličky, krv, upravuje trávenie, pomáha pri prekyslení žalúdka, pri slabosti a únave, pri reume a cukrovke. Mladé listy a kvety okrem čajov používame do šalátov a smoothie.   

Žerucha siata

Žerucha siata

obsahuje vitamíny A, B, C, E, karotín, K, minerálne látky ako železo, draslík, vápnik, meď, horčík, jód, chróm a iné, tiež živé enzýmy a chlorofyl. Táto drobná rastlinka pomáha pri chudokrvnosti, zbavuje telo toxínov, podporuje trávenie a látkovú výmenu. Tiež stimuluje činnosť pečene, žlčníka a pankreasu a bojuje s únavou. Chróm, ktorý obsahuje, reguluje náš pocit nasýtenosti, výborne pôsobí na kvalitu pokožky a čistí ju. Je výbornou rastlinkou počas jarnej detoxikácie, očisty a jarnej únave. Rastlinky si môžeme pestovať doma v kvetináči. Najlepšie je konzumovať ju v surovom stave, do šalátov, na chlebík, zemiaky, do nátierok a na ozdobu omáčok, polievok, či mäsa. Denná dávka na jar je asi 1 lyžica žeruchy.

Fialka

Jarný jedálny lístok si môžeme obohatiť aj mnohými ďalšími jarnými bylinkami. Patria k ním napríklad fialka, podbeľ, prvosienka či sedmokráska. Ich silu poznali a využívali naši predchodcovia a môžeme ju využívať aj my dnes. Vhodné sú napríklad do šalátov, smoothie a na ozdobu jedál.

Foto: Pixabay
Lýdia Šimková


TagsGastro