Tradičné recepty na Veľkú noc: tieto pochúťky určite nebudú chýbať ani na vašom sviatočnom stole


5809   -   1
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Tradičné recepty na Veľkú noc: tieto pochúťky určite nebudú chýbať ani na vašom sviatočnom stole

Bahniatka, zlatý dážď, nádherne zdobené kraslice a pletené korbáče s farebnými stužkami. Typické symboly Veľkej noci. Ide zároveň o jeden z najkrajších a najvýznamnejších sviatkov pre kresťanov, ktorý je zároveň oslavou príchodu jari. Počas Veľkej noci sa na našom sviatočnom stole objavujú typické veľkonočné pochúťky. Už hľadáte a oprašujete recepty na tradičné jedlá, na ktorých si pochutíte so svojou rodinou na Veľkú noc? Máme pre vás tipy – recepty na Veľkú noc na tie najlepšie a tradičné sviatočné pokrmy.

Veľkonočná šunka alebo údené mäso

Jedlo, bez ktorého by snáď Veľká noc ani nebola. Najchutnejšie údené mäso je to doma vyrobené, no nie každá domácnosť má takúto možnosť. Ak si údené mäso kupujete, zvoľte si radšej to, ktoré nie je balené vo vákuovom obale. V mnohých prípadoch zvykne obsahovať väčšie množstvo vody. Údené mäso či šunka balená v sieťke býva spravidla kvalitnejšia. Nezabudnite mäso či šunku správne uvariť: vyberte ho zo sieťky a varte deň vopred, aby sa stihlo odležať. Šunku alebo mäso vkladajte vždy do vriacej vody. Dĺžku varenia prispôsobte gramáži: ak máte napríklad kilo mäsa, varte ho jednu hodinu.

Veľká noc, tradičné jedlá, sladkosti, šunka, hrudka, baránok

Vyskúšajte veľkonočný mazanec

Sladký a ideálny na veľkonočné raňajkovanie, prípadne ako sladká odmena pre šibačov. Mazanec najlepšie chutí potretý maslom a džemom alebo medom. Máte chuť pripraviť si ho u vás doma na Veľkú noc? Na jeho prípravu budete potrebovať:  500 gramov hladkej múky, 25 gramov droždia, štipku soli, 250 mililitrov mlieka, 60 gramov kryštálového cukru, 120 gramov rozpusteného masla, dve vajíčka, za hrsť hrozienok, citrónová kôra a vajíčko na potretie. Aby sa vám mazanec vydaril, dbajte pri pečení na dodržanie presnej gramáže, pomôže vám s tým šikovná kuchynská váha. Ak máte všetko presne odvážené, urobte si kvások z trochy mlieka, lyžice cukru a droždia. Múku preosejte, pridajte soľ, zvyšok cukru a citrónovú kôru.

Postup

Zamiešajte a do zmesi pridajte vykysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné mlieko, vajíčka a hrozienka, ktoré ste predtým namočili v rume. Vypracujte elastické cesto a vytvarujte z neho bochník. Preložte ho na plech s papierom na pečenie a nechajte 30 minút podkysnúť. Pred pečením mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a urobte zárez v tvare kríža, aby v rúre nepopraskal. Mazanec pečte 10 minút pri teplote 200 stupňov, potom teplotu stíšte na 170 a pečte ešte 30 minút.

Neprehliadnite:
Nový impulz na trhu so želatínami! Dr. Oetker prichádza s vegánskou
alternatívou nielen pre vegánov

Upečte si sladkého barančeka

Absolútna klasika, ktorá na Veľkú noc nesmie chýbať na stoloch mnohých slovenských rodín. Najčastejšie sa veľkonočný baránok pripravuje na sladko – z chutného piškótového cesta. Niektoré gazdinky doň pridávajú aj kakao, aby na tmavom ceste vynikol práškový cukor, ktorý má napodobniť vlnu barančeka. V mnohých rodinách sa forma na veľkonočného barančeka dedí z generácie na generáciu. Ak takýto rodinný poklad doma nemáte, nezúfajte – formy na barančeka sa dajú kúpiť. A aby sa vám tohtoročný veľkonočný baranček v novej forme vydaril, nezabudnite na všetky dôležité ingrediencie a cukrárske potreby, aby bol baranček dokonalý.

Veľká noc tradičné jedlá, šunka, baránok, kraslice, hrudka

Vyskúšajte veľkonočnú hrudku

Pre mnohých známa ako typické slané veľkonočné raňajky. K hrudke sa zvyknú podávať vajíčka, klobása, syr, šunka a zelenina. Okrem toho, že je veľkonočná hrudka veľmi chutná, je zároveň aj naozaj jednoduchá na prípravu. Stačí jeden liter mlieka, 10 vajec a soľ a cukor podľa chuti. Všetko rozmiešajte a dajte variť. Miešajte až do vtedy, kým sa nevytvorí zrazenina. Tú sceďte cez gázu. Hrudku v gáze nechajte zavesenú na mieste, kde z nej môže odkvapkať prebytočná tekutina.

Zdroj obrázkov: freepik.com, creativecommons.org