Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka. Ochutnáte sladké dobroty aj kysuckú históriu.

Share:
Sladké dobroty, Skanzen Vychylovka

Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto v nedeľu 8. septembra navštívi Skanzen Vychylovka, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.

Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali rôzne múčne jedlá. Varili halušky, posúchy, kaše a piekli chutné koláče.

Sladké dobroty, Skanzen Vychylovka

Sladké dobroty

Sladké pochúťky sa piekli najmä na sviatočné dni a pri významných rodinných udalostiach. Upečené koláče si naši predkovia vychutnávali v kruhu svojich najbližších. V nedeľu 8. septembra 2019 v Skanzene Vychylovka budú návštevníkom ponúkať niektoré z osvedčených sladkých jedál.

Neprehliadnite: Vôňa nového chleba – Dožinky na Kysuciach…

Ochutnávanie sladkých kysuckých dobrôt bude spojené s kultúrnym programom, ktorý si pripravila Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou.

Sladké dobroty, Skanzen Vychylovka

Na podujatie vás srdečne pozýva organizátor sladkej nedele – Kysucké múzeum v Čadci, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Skanzen, Vychylovka

Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci
www.kysuckemuzeum.sk

Rýchly a lacný recept na sladkú kysuckú polievku:

Slivkova Polievka

Suroviny: 20 dkg kyslých sliviek, 15 dkg zemiakov, čierne korenie, soľ, 1,5 l vody, hladkú múku a masť na zásmažku
Postup: Vykôstkované slivky dáme variť do vody. Keď sú slivky skoro uvarené, pridáme zemiaky nakrájané na menšie kocky a spolu dovaríme. Polievku ochutíme a zahustíme svetlou zásmažkou.

Share: