1000 vôní, farieb a chutí na jednom mieste! Prvé súkromné rozárium v Dolnej Krupej už rozvoniava.


9179   -   1
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Súkromné rozárium v Dolnej Krupej, ruže

Milovníci ruží neodolajú! Známy kaštieľ, Hudobné múzeum, vynikajúca medovina a – ako novinka a zaujímavá atrakcia – najväčšie a prvé súkromné rozárium na Slovensku. To je zoznam dôvodov – prečo navštíviť  západoslovenskú obec Dolná Krupá. Je pomenované po grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá v záhrade kaštieľa vybudovala svoje uznávané rozárium. Práve počas mája a júna prvýkrát rozkvitli v rozáriu ruže a ich krásu môžeme precítiť viacerými zmyslami.

Súkromné rozárium v Dolnej Krupej, ruže

Korene voňavej tradície ruží

Miestne rozárium je pomenované po grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá v záhrade kaštieľa vybudovala svoje uznávané rozárium. Práve počas mája a júna prvýkrát rozkvitli v rozáriu ruže, ktorých krása je nekonečná a obdivuhodná. Tradícia pestovania ruží má v Dolnej Krupej silné korene. Presne pred 110. rokmi (1910) sa v tlači objavili prvé zmienky o rozáriu grófky Chotekovej. Vďaka nej poznali panstvo Dolná Krupá po celom svete. Ružová grófka, ako ju výstižne nazývali, pestovala vo svojom rozáriu viac než 6 000 koreňov ruží, vlastnila kompletnú zbierku severokrajných ruží, vyšľachtila nové ruže, ktoré sa stali súčasťou svetovej zbierky ruží a svoje ruže exportovala do celej Európy, USA i Kanady. Grófka prispela svojimi ružami k založeniu rozária v Bratislave, ktoré bolo založené na mieste dnešného Sadu Janka Kráľa v Bratislave – Petržalke. Rozárium v Dolnej Krupej zaniklo po roku 1945, no tradícia pestovania ruží tu  pretrvala dodnes.

Apimed

Odkaz Márie Henriety Chotekovej

Na jedinečnú ružiarsku tradíciu nadväzuje aj nové rozárium nesúce jej meno. Bolo založené vlani v apríli vďaka nadšeniu manželov Kudláčovcov zo spoločnosti Apimed. V prvej fáze vysadili v Rozáriu M. H. Chotekovej vyše 1000 ruží 88 odrôd pod vedením Johannesa Kalbusa, zakladateľa ružovej škôlky pri Alfdorfe v Nemecku. Najväčšie zastúpenie tu má odroda „Ružová grófka Mária Henrieta“ v počte 341 kusov. Ide o krásnu a voňavú ružu, ktorej lupene sa používajú aj pri výrobe špeciálnej medoviny nazvanej Mária Henrieta, ktorú si môžete kúpiť v Medolandii.

Neprehliadnite:
Na Baťovom kanáli v Skalici to znova žije

„Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo nadviazať na krásnu tradíciu a mať tu takmer tretinu historických ruží, ktoré boli vyšľachtené pred rokom 1914. V tomto roku, 28. apríla, pribudla do nášho rozária vzácna novinka. Na čestné miesto sme vysadili ružu „Ignis“ pochádzajúcu z ružovej záhrady grófky Chotekovej, ktorá ju vyšľachtila v roku 1934. Dnes sa táto ruža vyskytuje veľmi zriedkavo a sme vďační priateľom ruží z Nemecka, ktorí nám ju poslali na Slovensko. Po dlhých rokoch sa tak ruža Ignis vrátila do svojho rodiska,“ hovorí Peter Kudláč, majiteľ firmy Apimed a spoluzakladateľ rozária.

Reštaurácia Mária Henrieta

Plánované je i ďalšie rozširovanie rozária o sekciu ruží súvisiacich s Dolnou Krupou a o odrody vyšľachtené slovenskými šľachtiteľmi. Rozárium je otvorené od 16. mája a počas víkendov (od 16. hod.) sa konajú aj komentované prehliadky s ochutnávkou medoviny. Po prehliadke si návštevníci môžu posedieť pod slnečníkmi na nádvorí Medolandie alebo v štýlovej reštaurácii Mária Henrieta a vychutnať si gurmánske špeciality kuchárov. Aktuálne informácie nájdete aj na stránke www.medolandia.sk.


Foto: archív Medolandia