Atraktívne vzdelávacie odbory s nádychom slobodného povolania. Súčasný trend s patinou tradície
O atraktívne vzdelávacie odbory bude u mladých vždy zvýšený záujem. Medzi také patria napríklad aj odbory, ktoré majú výbornú živnú pôdu na úpätí kopca Bánoš v Banskej Bystrici. Pri vstupe do sídliska Rudlová-Sásová sa rozprestiera známy areál Strednej odbornej školy Pod Bánošom 80. Inštitúcia má takmer 70-ročnú tradíciu. V súčasnosti prichádza s koncepciou usporiadania života, upozorňujúcou na to, že aj vidiek a potravinárske remeslá majú svoje čaro a môžu byť atraktívne pre život, stať sa jeho základom.
Vo vzdelávacom procese uplatňuje škola skôr tradičný koncept odbornej prípravy. Prioritou je praktická stránka podnikania a schopnosť mladých ľudí, absolventov školy, aplikovať poznatky a zručnosti získané počas štúdia v praxi. Škola vynakladá úsilie na to, aby vrátila vidieckej krajine jej prirodzeného hospodára. Preto sa stala lídrom komplexného odborného vzdelávania v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a služieb na vidieku v regióne.
Škola – základ života
Toto je známa pravda, ktorá – bez výnimky – platí v tejto výchovno-vzdelávacej inštitúcii. Škola totiž zohľadňuje “staré dobré pravidlá” a prispieva k zachovaniu kultúrnych zvyklostí krajiny a jej špecifík.
A to je jeden z hlavných faktorov pre rozvoj vidieka.
Súčasťou školy sú dve centrá odborného vzdelávania a prípravy:
- Centrum odborného vzdelávania a prípravy vo včelárstve
- Centrum odborného vzdelávania a prípravy v cukrárstve a pekárstve
Vzdelávacie odbory potvrdzujú kvalitu školy aj v medzinárodnom ponímaní. Odbory školy sú totiž od roku 2004 certifikované britskou medzinárodnou spoločnosťou IES (International Education Society). Posledný získaný rating je BBB – Vysoko erudovaná a profesionálne vedená vzdelávacia inštitúcia. Certifikát IES je platný na celom svete a je významným záväzkom pri výchove a vzdeávaní ďalích generácií pre slovenský vidiek. Certifikovné nie sú iba vzdelávacie odbory. Certifikát kvality v novembri 2019 získala aj samotná škola – Certifikát ICI (International Certification Institute).
Neprehliadnite:
Na hranici národného parku sa usadili Včely raja. Budú zabávať, vzdelávať i liečiť… aj vás
Byť moderný a na život pripravený…
Najznámejším odborom školy je učebný odbor včelár, včelárka. Vzdelávaním včelárov je škola známa nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Špičkovým vybavením a zariadením, používaním a aplikovaním nových postupov a technológií je rešpektovaná ako kreatívna inštitúcia v oblasti včelárstva. Mnohé medzinárodné ocenenia to potvrdzujú. Jedným z ocenených bol napríklad projekt BLESABEE („Požehnané včely“) – cesta od zdravých včiel k zdravým ľuďom, ktorý bol koordinovaný SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici. Projekt získal v septembri 2019 zlatú medailu na Apimondii v Kanade či cenu výnimočnosti od Európskej komisie.
Kde sa dobré pivo varí…
Opäť jedna známa pravda. Akiste aj preto je ďalším vyhľadávaným učebným odborom s celoslovenskou pôsobnosťou biochemik pre výrobu piva a sladu. Odbor je potrebný pre trh práce. Ako hovoria odborníci v tejto oblasti: „Hoci má pivovarníctvo na Slovensku stáročnú históriu, nájsť skúseného sládka je ako hľadať ihlu v kope sena. O slovenské pivo sa nemá kto starať. Chýbajú nám experti.“ Skutočnosť a dôvod navyše rozvíjať tento potravinársky fortieľ. Študenti varia medové pivo, ktoré bolo ocenené na Apimondii v Kanade 3. miestom.
Bol akreditovaný nový kurz a chystáme sa destilovať medovec, čo je zaujímavá pridaná hodnota pre včelára. Ďalšou pridanou hodnotou je kurz, v ktorom študenti môžu získať zručnosti v štepení a ošetrovaní ovocných stromov, kríkov a medonosných rastlín. Odbory včelár, včelárka aj biochemik pre výrobu piva a sladu je možné študovať dennou aj večernou formou.
Kto má chuť a pevnú vôľu…
…brány školy má otvorené nepretržite 7 dní v týždni. Študentský ruch neutícha ani počas víkendov. Do školy vstupujú dospelí študenti, aby si rozšírili vedomosti a zručnosti a absolvovali vzdelávacie odbory a najmä zručnosti, ktoré im odovzdávajú nielen naši stredoškolskí učitelia a majstri, ale aj vysokoškolskí učitelia a experti z praxe. Škola študentom umožňuje získať odborné vedomosti a zručnosti aj v zahraničí prostredníctvom mnohých projektov v rámci študijného programu ERASMUS+.
Motto školy Čo učíme, to robíme je pre študentov a absolventov dôkazom presvedčenia o zmysle svojho poslania. Tunajšie majstrovské cukrárske, pekárske, mäsiarske i včelárske výrobky sú dostupné napríklad v školských predajniach a ponúkajú ich aj viacerí iní odberatelia.
Text a foto: SOŠ Pod Bánošom
Úvodné foto: archív pixabay
Medzititulky: redakcia
Viac na: www.sosbanbb.sk