Múzeum kysuckej dediny chystá tradičné poďakovanie za úrodu: Dožinky – Od zrnka k chlebu

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Dožinky na Kysuciach

Dožinky. Jednoduchý a každému zrozumiteľný pojem, ktorý má aj ďalší ekvivalent: obžinky.  Ide o slávnosť na ukončenie žatvy. V mnohých krajinách má dodnes náboženký charakter, u nás sa tento rozmer postupne vytratil. Slávnosť môže zahŕňať odvážanie posledného snopu z poľa, predanie dožinkového venca a vinšovanie hospodárovi. Potom nasledovala hostina, hudba, tanec a dobrá nálada. Dožinkový veniec sa schovával v hospodárstve do obdobia Vianoc alebo až do nasledujúcej žatvy.

Koľko ľudského úsilia, driny, ťažkej roboty sa pod týmto pojmom skrýva? Ale aj veľa lásky a pokory. Dnes už vnímame dožinky skôr v národopisnom význame. No jeho pravý zmysel je stále aktuálny a živý. Aj vďaka zachovávaným tradíciám našich muzeálnych inštitúcií. Ak máte chuť na ľudový folklór a chcete zistiť, ako vyzerá tradičné poďakovanie za úrodu, stačí si urobiť výlet a prísť do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke. Tu sa pravidelne stretávame na rôznych podujatiach s tradíciami našich predkov. Po celé stáročia sú tradície živé a Múzeum kysuckej dediny ich uchováva stále živé pre súčanú i nasledujúce generácie.

Dožinky na Kysuciach, tradície, leixkon, Kysucké múzeum, skanzen

Úcta k zemi, k chlebu a radosť z úrody

Najbližšie si takéto unikátne ukážky hospodárskych prác bez použitia modernej techniky môžete vychutnať všetkými zmyslami počas podujatia Dožinky – Od zrnka k chlebu. O organizáciu tohto tradičného podujatia sa dlhodobo stará Kysucké múzeum, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj.

Neprehliadnite:
Kaleidoskop – vedecká hračka. Kysucké múzeum vystavuje najväčšiu zbierku kaleidoskopov na Slovensku

Dožinky na Kysuciach

Dožinky plné veselia

Program je pestrý a určite poteší. Napríklad o 12.00 – 12.45 hod budete svedkami mlátenia obilia v stodole U Poništa; účinkuje FS Kýčera. Potom súkanie porvesiel v usadlosti U Hruškuliaka; účinkuje FS Staškovanka. Chcete poznať proces kvasenia chleba? Do Rybov trafíte; účinkuje  ŽFS Turzovanka. V čase od 12.30 – 14.00 hod. bude na amfiteátri ochutnávka chleba a hlasovanie o najchutnejší chlebík a tesne pred 13. hod. zakvitne celý areál krojovaným sprievodom od usadlosti U Poništa ku Kaplnke Panny Márie Ružencovej. Nasledovať bude Svätá omša s poďakovaním za úrodu a popoludní o 14. hodine hlavný program na tunajšom amfiteátri. Sviatočné stretnutie s tradíciami a názornými ukážkami z osláv požehnania úrody na Kysuciach sa uskutoční zajtra, t. j. 5. septembra

Text a foto: Mgr. Miroslava Jančulová, Kysucké múzeum
Viac na: www.kysuckemuzeum.sk