Odporúčame: vyskúšajte Chemex, ak obľubujete alternatívne metódy príprav kávy. Výsledok vás prekvapí


372   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Chemex

Vyskúšajte Chemex. Poznáme viaceré druhy kávovarov, medzi ktorými sa najväčšej obľube tešia automatické kávovary, s ktorým je možné kávu alebo kávový nápoj pripraviť si takpovediac jediným stlačením tlačidla. Pripravovať si doma kávu možno naozaj rôznymi spôsobmi.

Jeden zo spôsobov prípravy kávy cez filter

Okrem ďalších druhov „bežných“ kávovarov však poznáme aj rôzne alternatíve kávovary, resp. alternatívne spôsoby prípravy kávy. Tie často vyhľadávajú ľudia, ktorí sa chcú do prípravy kávy viac „ponoriť“, ako aj ľudia s obmedzenými rozpočtami alebo priestorom na kuchynských pracovných doskách. Jednou z takýchto alternatív je aj Chemex. Extrakcia kávy v ňom prebieha cez filter. Ak vám teraz napadol iný druh alternatívnych kávovarov, Hario, ktorý je považovaný za akési synonymum kávy pripravovanej cez filter, tak Chemex prináša vo výsledku jemnejšiu a o niečo sladšiu chuť kávy. Rozdiel tu totiž možno nájsť v samotnom filtri. Chemex má hrubšie filtre, ktoré sú viacvrstvové a na stenu kávovaru priliehajú úplne. Ich spodná strana je vyvedená do špičky. Pozrime sa teraz ale bližšie na prípravu kávy cez Chemex.

Aký je postup?

S množstvom kávy na určité množstvo vody môžete experimentovať, ak však s obľúbeným Chemexom ešte len začínate, dobrým začiatkom bude 10 g kávy na 120 ml vody. Podobne možno experimentovať aj s hrúbkou mletia, zvyčajne sa však odporúča stredne hrubé mletie. Vodu treba zohriať na 96 °C. Tí, ktorí majú kanvicu s nastaviteľnou teplotou, to majú jednoduchšie. Ak takú nemáte, tak jednoducho po zovretí vody nechajte otvorené veko kanvice zhruba 45 – 60 sekúnd.

Neprehliadnite:

zrnko, Julius Meinl
Každé zrnko má svoj príbeh.
Spoločnosť Julius Meinl a tri nové vzrušujúce zmesi prémiových káv


… a voňavá káva je na svete…

Filter sa do kávovaru vkladá podľa ilustrácie na obale, takže v tomto sa nedá pomýliť. Treba ho však poriadne premyť horúcou vodou a vodu, ktorá pretečie na dno, vyliať. Následne už treba nasypať namletú kávu do kávovaru a trošku ním zatriasť, aby sa káva rovnomerne rozložila. Kávu turbulentne zalievame okrúhlymi pohybmi po 120 ml. Ak si teda chcete pripraviť napr. 360 ml kávy, po každých 120 ml počkajte 30 sekúnd a medzitým dajte vodu dohriať na spomínaných 96 °C. Tiež je dobré v prípade potreby premiešať obsah dripperu tak, aby sa každá čiastočka namletej kávy dostala do kontaktu s vodou. (FU)

Foto: RachenArt / Shutterstock.com