Orechy. Súčasť našej zdravej výživy. Vedeli ste, že nesprávne skladované môžu škodiť nášmu zdraviu?


35   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
orechy

Orechy – najlepšie čerstvé a bez prísad – sú pre zdravie najprospešnejšie. O tom netreba polemizovať. Vedeli ste, že namočením do vody na niekoľko hodín môžeme zlepšiť ich stráviteľnosť? Tento trik presadzujú odborníci na prírodnú medicínu. Zároveň treba pripomenúť dôležitosť správneho skladovania orechov.

Pre zaujímavosť uvádzame, že napríklad v decembri je už tradične o tieto suché plody zvýšený spotrebiteľský záujem. Najväčší záujem je o naturálne jadrá kešu a mandlí, ktoré dlhodobo patria medzi najobľúbenejšie z ponuky orechov. Orechy však môžu byť aj pre zdravie škodlivé a zaťažujúce organizmus. Preto…

… najskôr niečo o orechoch, čo ste možno nevedeli…

  • konzumujte ich ideálne čerstvé
  • pre lepšie využitie prospešných látok ich aktivujte namočením do vody
  • pozornosť orientujte na para orechy – obsahujú selén dôležitý pre imunitu
  • plody skladujte v chladničke alebo mrazničke
  • nie sú náhradou bielkovín, preto je vhodné ich kombinovať s ďalšími zdrojmi živín.

Neprehliadnite: 

gastroenterológ

Gastroenterológ radí ako si nepokaziť sviatky.
Treba myslieť na dôsledky nadmerného prejedania sa.

 

Orechy a ich hlavná zásada pri konzumácii: čerstvosť

Vlašské orechy, mandle, lieskové jadrá, arašidy, para orechy. Každý z uvedených plodov obsahuje iný pomer minerálov a mastných kyselín, a preto nie je možné jednoznačne určiť, ktoré suché plody sú pre človeka najzdravšie. Zásadné pravidlo ich konzumácie je čerstvosť. Pražené, solené a dlho nevhodne alebo – často nevedno ako skladované – môžu byť namiesto pozitívneho účinku na naše zdravie škodlivé a zaťažujúce. Takéto orechy majú zoxidované tuky a sú pre telo nezdravé. Každý druh orechov je však unikátny svojim zložením a je dôležité ich striedať. Záleží na kvalite a správnom skladovaní – ideálne v uzavretej nádobe v chladničke alebo mrazničke. Radi pripomíname benefit para orechov, ktoré –  ako jediné obsahujú selén. Ide o minerál nevyhnutný pre zdravý imunitný systém.

orechy


Namočené orechy sú lepšie stráviteľné

Ak orechy nekonzumujeme priamo čerstvé, je dobré ich aktivovať namočením na niekoľko hodín do vody. Nasiaknu vodu, zmäknú, sú nielen chutnejšie, aj lepšie stráviteľné. Obsahujú totiž látky, ktoré blokujú ich trávenie. U citlivých ľudí môžu tieto látky dráždiť a komplikovať trávenie a znižovať využitie prospešných živín. (RE)

Foto: pixabay

 


TagsGastro