Gastroenterológ radí ako si nepokaziť sviatky. Treba myslieť na dôsledky nadmerného prejedania sa

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:

Gastroenterológ varuje pred nekontrolovateľnou konzumáciou jedál počas sviatočných dní. V prípade akýchkoľvek väčších sviatkov je totiž vo väčšine bežných slovenských domácností samozrejmosťou dodržiavanie tradícií a nie veľmi myslieť na dôsledky nezdravej konzumácie jedál.

Veľká noc a trávenie

Nezdá sa, no Veľká noc a trávenie sú spojené nádoby, ktoré roky vykazujú negatívne dopady na zdravie. Tradičná pestrosť, rôznorodé jedlá a recepty – či typické slovenské alebo lokálne, ba dokonca rodinné – prinášajú závan nostalgie, spomienok a dobrej nálady. Problém však nastáva v momente, keď zabudneme na zdravú mieru.
Sviatky sú pre mnohých ľudí, žiaľ, neraz porušením aj tých zásad, ktoré celý rok ako-tak dodržiavali. Týka sa to nielen množstva, ale aj zloženia prijímaného jedla. Striedmosť v množstve jedla je dôležitá a taktiež treba dbať na kvalitu.  .

gastroenterológ


Šok treba eliminovať

Zdravá miera zabezpečí menší šok pre naše trávenie, najmä v prípade, keď pred Veľkou nocou dodržiavate pôst. Inak vám organizmus dá rýchlo najavo, že ste to prehnali. „Počas obdobia pôstu a s príchodom jari ľudia prirodzene volia ľahšiu stravu. Veľká noc je však obdobie hodovania vo všetkých smeroch. Tráviace ťažkosti spojené s obdobím Veľkej noci varírujú od bežného prejedenia, cez žlčníkové záchvaty až po akútny zápal podžalúdkovej žľazy (akútna pankreatitída),“ vyjadruje oprávnene svoje obavy gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček (na obr.).

zdravie, minerálky, gastro, MUDr. Juríček


Odborníci ďalej radia

Správajte sa tak, ako by ste sa správali počas celého roka v záujme dodržiavania zdravého životného štýlu a hľadania rovnováhy medzi stravou, pitným režimom a pohybom. Nemusíte sa pritom vzdávať údenej šunky, vajec, veľkonočnej hrudky či sladkých kysnutých koláčov. Odporúčanie je jasné: dodržiavať striedmosť vo výbere jedál, nezabúdať na pitný režim a, samozrejme, aj fyzickú záťaž, aspoň vo forme prechádzok.

Budiš, zdravie, minerálne vody, gastro


Striedmosť na prvom mieste

V prípade jedla sú menšie dávky viackrát denne lepšie ako jedna veľká dávka naraz. Tráviacemu traktu diéta a oddych od stravy iba prospejú. Inak dôjde k roztiahnutiu žalúdka, dostaví sa nevoľnosť, niekedy zvracanie, ktoré je často úľavou alebo aj hnačka. Samozrejme, prejedanie sa a nedodržanie diéty majú väčšie následky u pacientov, u ktorých je diéta súčasťou liečby. V tomto prípade odporúčame siahnuť po slovenskej minerálnej vode Budiš. Obsahuje tráveniu prospešné hydrogénuhličitany, ktoré viažu voľné kyseliny v žalúdku. Obsiahnuté sírany zase zmierňujú syndrómy dráždivého čreva.

Neprehliadnite:

KST, Hulín a Chlm, lexikon.sk

Spoznávame naše Slovensko:
vrch Hulín a Chlm s Štiavnických vrchoch s jarnou atmosférou
 


Sviatky ako skúška pevnej vôle

Podobne ako iné veľké sviatky, aj Veľká noc je priamym útokom na telo. Neraz na to doplatí práve tráviaca sústava a tak dni, ktoré by mali byť v roku najkrajšie, sa razom pokazia. Nemusíme všetky tie dobroty zjesť naraz, nekontrolovane.  Poukazuje najmä na ľudí, ktorí majú ochorenie tráviaceho traktu, metabolické ochorenia a podobne. Tí by mali byť naozaj disciplinovaní v dodržiavaní svojej diéty počas sviatkov aj mimo nich. Ohrozujúci je najmä zvýšený príjem tukov, cukrov a alkoholu

gastroenterológ


Gastroenterológ odporúča: myslite na svoje zdravie!

Zvoliť sa dajú aj zdravšie alternatívy pôžitku. Mäso môžete namiesto vyprážania grilovať alebo piecť v rúre. Majonézu v šaláte môžete nahradiť napríklad dressingom z jogurtu. Na internete zas nájdete tisícky receptov na zdravšie alternatívy dezertov. Chýbajúce minerály potom môžeme doplniť práve minerálnou vodou. Tá totižto vďaka svojmu blahodarnému zloženiu priaznivo pôsobí na trávenie. Napriek stolom plným rôznych lahôdok je dôležitý aj dostatočný prísun vlákniny. Funguje ako probiotikum, žijú z nej naše črevné baktérie. Zelenina obsahuje minimum kalórií a veľké množstvo vlákniny, takže ju možno konzumovať bez obmedzenia. Čo sa o ostatných veľkonočných pochúťkach povedať nedá. 

Veľká noc jedlo


Na záver dobré rady na tému – Veľká noc a trávenie

  • Počas týždňa si doprajte jeden očistný deň, keď budete piť len tekutiny, minerálne vody, čistú vodu, ovocné šťavy a čaje,
  • posledné jedlo je najlepšie dojesť 3 – 4 hodiny predtým, ako sa rozhodnete pre nočný spánok,
  • kysnuté koláče nechajte vychladnúť, nebuďte nedočkaví a nejedzte ich horúce, žalúdok to veľmi zaťažuje,
  • vynechajte: fajčenie, koncentrovaný alkohol a priveľa kávy,
  • hovädzie a bravčové mäso je lepšie nahradiť hydinou a rybami,
  • vhodné je zvýšiť príjem vitamínov formou zeleniny a ovocia, využite jarné druhy ako reďkovka, pažítka, medvedí cesnak, jarnú cibuľku či šaláty,
  • na pitný režim nezabúdajte ani počas sviatkov – slovenská minerálna voda Budiš je ideálnou voľbou na uhasenie smädu po dobrom jedle.

Určite si tieto dobre mienené rady osvojte a opäť budete bližšie k napĺňaniu nedávnych novoročných predsavzatí o zdravšom životnom štýle. (RE)

Foto: pixabay a archív redakcie

 


TagsGastro