Sign in / Join

NFI protokol, zdravý spôsob stravovania a ďalšie recepty, kde kľúčový význam má chemická reakcia


1441   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
NFI protokol

NFI protokol ako cesta k zdravému stravovaniu. Priaznivé účinky výlučne rastlinnej stravy na organizmus využívajú mnohé detoxikačné, očistné programy, ale aj liečebné metódy. Jednou z nich je práve NFI protokol, založený na báze chemických interakcií zložiek potravín. Dosahuje skvelé výsledky v liečbe cukrovky 2. typu a zníženie hmotnosti.

NFI protokol, alebo v origináli NFI Diet, nie je diétou v pravom zmysle slova. Jeho podstatou je zdravý spôsob stravovania, kde kľúčové slovo má chemická reakcia jednotlivých surovín.

Stravou k zdraviu

Voľný preklad názvu Natural Food Interactions Diet napovedá, že táto diéta je založená na chemickej interakcii zložiek potravín. Pre vysvetlenie podstaty tohto prístupu je kľúčové slovo chémia. Vždy keď sa zameriavame na nejaký problém v tele, či už je to nadbytočná hmotnosť, alebo cukrovka 2. typu, najskôr identifikujeme chemické zlúčeniny, ktoré budú cielene a opakovane odstraňovať príčinu daného problému: tukové tkanivo, drobné lipidy na inzulínových receptoroch a podobne. Potom sa sústredíme na to, aby sme dané chemické látky vytvorili v priebehu tráviaceho procesu presne v oblasti, kde sú potrebné. Nakoniec sa zameriame na to, aké chemické látky (reaktanty) musíme prijať v potrave. Najväčšia rôznorodosť chemických látok je v celorastlinných potravinách ako strukoviny, orechy, rôzne semienka, ovocie a zelenina. Preto tieto potraviny tvoria základ NFI protokolu. Suroviny pre NFI protokol sú bežne dostupné v supermarketoch, alebo v predajniach so zdravou výživou.

NFI protokol

Zásady platia

Individuálny jedálniček, predpísaný odborníkmi na NFI protokol, je potrebné pre dosiahnutie želaného výsledku – stabilizáciu cukrovky 2. typu, alebo/a zníženie hmotnosti dodržiavať len obmedzený čas 10 – 23 týždňov. Počas tohto obdobia je príprava jedla jednoduchá, lebo pacient presne vie, čo má jesť. Čo má ale robiť po dosiahnutí cieľa, aby si uchoval zdravie a dosiahnutú hmotnosť? Odpoveďou autorov NFI protokolu je kniha Stravou k zdraviu, Ako zvíťaziť nad cukrovkou 2. typu a schudnúť, o ktorej sa viac dozviete na tejto webovej stránke.

Neprehliadnite:

NFI protokol, cukrovka, seniori
Cukrovka, nadváha… Poznáte NFI protokol a “zdravú” kombináciu potravín, ktorá prináša benefity?

Z  bohatej ponuky receptov NFI protokolu prinášame malú ochutnávku jedál:

Kelová polievka

Suroviny:

500 g pasírovaných paradajok (1 tetrapak balenie)
2 konzervy červenej fazule (počas NFI protokolu – bielej fazule)
5 stredne veľkých zemiakov
1 stredne veľká žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 menšia hlávka kelu
zeleninový bujón (3 – 4 kocky podľa chuti)
1 – 2 PL oregana
2 ČL sušenej petržlenovej vňate
repkový olej,
čierne korenie, soľ

NFI protokol

Postup:

1. Na oleji dosklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
2. Kel nakrájame na malé kúsky a pridáme k opraženej cibuľke. Trochu posolíme a 2 – 3 minúty zľahka pražíme na miernom ohni. Ak prihára, podlejeme troškou vody.
3. Zalejeme vodou tak, aby bol kel zaplavený (asi 3,5 litra vody). Pridáme zeleninový bujón a varíme asi pol hodinu, pokiaľ kel nezačne mäknúť.
4. Pridáme fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a pasírované paradajky. Polozakryté varíme na miernom plameni, kým sa zemiaky neuvaria. Zemiaky sa po pridaní pasírovaných paradajok budú variť trochu dlhšie, ako je bežné.
5. Pred dovarením ešte pridáme oregano a sušenú petržlenovú vňať.
6. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.

Jablkový koláč bez miešania

Suroviny:

1 kg jabĺk
1 ČL škorice
150 g vegánskeho masla
1 pohár krupice
1 pohár celozrnnej muky
1 pohár trstinového cukru
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru

NFI protokol

Postup:

1. Ošúpeme a nastrúhame jablká a pridáme škoricu. Následne rozdelíme na štyri časti.
2. V nádobe zmiešame krupicu, múku, trstinový cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
3. Zmes premiešame a rozdelíme do štyroch pohárov.
4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, vysypeme pohár sypkej zmesi, ktorú vyrovnáme, a pridáme vrstvu jabĺk, ktorú tiež vyrovnáme.
5. Takto vytvoríme ďalšie dve vrstvy.
6. Vysypeme poslednú vrstvu sypkej zmesi, na ktorú v tenkej vrstve nastrúhame maslo, a dáme piecť na 50 – 60 minút do rúry pri teplote 160 °C.
7. Necháme vychladnúť a krájame.

Neostáva iné, len zaželať dobrú chuť plnú zdravia!

Foto: Dušan Křístek
Viac na: www.stravoukzdraviu.sk


Aktivujte si

Prihlásením k odberu noviniek súhlasíte so zasielaním marketingových e-mailov a potvrdzujete súhlas so zásadami ochrany osobných údajov.