Deň indickej kuchyne

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Deň indickej kuchyne

Deň indickej kuchyne  – už po osemnásty raz sa žiaci SOŠ Gastronómie a hotelových služieb, na Farského ulici v Petržalke, pod vedením ich majstrov odborného výcviku oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentoraz to bola indická kuchyňa.

Deň indickej kuchyne

Projekt zoznamovania sa študentov s kuchyňami rôznych krajín

Za šesť rokov trvania jedinečného projektu, ktorý koordinuje Gustav Murín, takto svoju národnú kuchyňu predstavili veľvyslanectvá Indonézie (dvakrát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny, Rumunska, Albánska a Ruska. Na marcovom Dni ruskej kuchyne sa na pozvanie veľvyslanca Ruskej federácie J. E. Alexeja Leonidoviča Fedotova zúčastnil aj vtedy nový indický veľvyslanec J. E. Vanlalhuma. Projekt ho nadchol a tak prevzal štafetu od svojich diplomatických kolegov a podujal sa predstaviť kuchyňu svojej krajiny.

Deň indickej kuchyne

Mal pri tom výdatnú oporu v majiteľovi bratislavskej indickej reštaurácie Ashoka Authentic Indian Restaurant (Hodžovo námestie 2), pánovi Akshayovi Dixitovi, ktorý je známy medzi všetkými bratislavskými gurmán, keďže v hlavnom meste Slovenska žije už viac ako tridsať rokov a jeho reštaurácia je známa špičkovou kuchyňou. Podporiť Deň indickej kuchyne sa rozhodol nielen výberom špičkových Indických destilátov a vín, ale milo prekvapil aj tým, že zabezpečil cestu majstra šéfkuchára menom Deepak Rama z Nai Dillí do Bratislavy, aby so študentami navaril špeciálne pre túto výnimočnú udalosť

Keď nastal slávnostný indický deň…

Jeho eminencia, indický veľvyslanec J. E. Vanlalhumu pozval na slávnostnú udalosť veľvyslanca Brazílie J. E. Luíz Balduino s manželkou, veľvyslanca Kórejskej republiky J. E. Byung Hwa Chung s manželkou a veľvyslanca Srbskej republiky J. E. Prof. Dr. Momčilo Babić s manželkou.

Deň indickej kuchyne

Samotnému ochutnávaniu indických špecialít predchádzal krátky slávnostný úvodný ceremoniál s hymnami Indie a Slovenska. Viedla ho zástupkyňa riaditeľa školy Ing. Janka Krošláková. Hostí privítal riaditeľ školy, Dr. Jozef Horák, a následne sa prítomným prihovoril indický veľvyslanec J. E. Vanlalhuma. Riaditeľ Horák vo svojom príhovore vyzdvihol pozoruhodnú „udržateľnosť“ projektu, ktorý ani po šiestich rokoch nestráca dych a každý ďalší takýto Deň prináša hosťom i študentom niečo nové.

Deň indickej kuchyne

Pán veľvyslanec J. E. Vanlalhuma zasa upriamil pozornosť prítomných VIP hostí, ale aj zástupcov BSK, rodičov, médií a samotných žiakov a ich učiteľov na osem tisíc rokov dlhú tradíciu indickej kuchyne, ktorá zdôrazňuje, že jedlo je liekom a teda jeho výber nie je náhodný. Navyše táto druhá najľudnatejšia krajina sveta bola po stáročia zdrojom korenín, ktoré prenikli aj na európsky trh a aj na slovenský stôl. Okrem regionálnych a náboženských vplyvov zasiahli do indickej kuchyne aj prvky britskej, portugalskej a holandskej koloniálnej kultúry.

Slávnostná indická tabuľa

Po slávnostných príhovoroch a krátkom kultúrnom programe začala pri slávnostnej tabuli samotná degustácia. A opäť išlo o novinku, keďže po prvýkrát (v duchu tradície indickej kuchyne) boli všetky jedlá na menších miskách servírované naraz. Sprievodcom tohto menu obsahujúcim až deväť rôznych jedál bol pán Dixit. Boli to: Mutton Rogan Josh (jemne pikantné baranie mäso na kašmírsky spôsob), Maharadza Chicken (kuracie mäso v krémovej omáčke s kešu orieškami), Mutter Paneer (indický syr podávaný s hráškom a dostupný už aj u nás pod názvom Mliečna kocka), Daal Tadka (s využitím fazuľky mungo), Basmati Pulao Rice (ryža basmati), Papaddum (chrumkavé placky zo strukoviny), Kheer (sladkosť na spôsob ryžového pudingu) a čerstvý šalát.

indická kuchyňa

K tomu sa podávala čerstvo pripravená limonáda a biele i červené víno indickej značky Sula. Pán Dixit si dáva záležať na originalite nielen receptov, ale aj surovín, a aj preto je jeho bratislavská reštaurácia vyhľadávaná skutočnými gurmánmi.

Neprehliadnite: Originálny šarišský kulinársky zážitok

Aj majster šéfkuchár Deepak Rama z Nai Dillí mohol na záver konštatovať, že ním pripravené menu malo u všetkých hostí veľký úspech. Svoju spokojnosť vyjadrili na záver obeda i chválou pre video-dokumentáciu, ktorú zabezpečoval Viliam Šuška z VideoPressAgency.

Deň indickej kuchyne

Veríme, že sa táto spokojnosť prejaví aj v pokračovaní projektu. Veľvyslanci Brazílie a Severnej Kórei ocenili publikáciu „Dni národnej kuchyne“ opisujúcu všetky dovtedajšie podujatia aj s atraktívnymi receptami. Obaja prisľúbili účasť ich ambasád na tomto projekte na budúci rok.

Študenti sa podieľali na príprave Dňa indickej kuchyne

Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú žiaci učebných a študijných odborov čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu spolu s predsedníčkou žiackej Rady Nikolou Dobijovou. V kuchyni sa osvedčili žiaci študijného odboru Hotelová akadémia pod vedením učiteľky odborných predmetov Ing. Dany Mázikovej. K príprave Dňa prispela cenným prístupom aj učiteľka odborných predmetov Ing. Daniela Šidliková. Koordináciu s veľvyslanectvom do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková a projekt koordinoval Gustav Murín.

indická kuchyňa

Pán veľvyslanec J. E. Vanlalhuma bol naozaj spokojný. Po obede šiel osobne do kuchyne poďakovať žiakom a ich majstrom za skvelo odvedenú neľahkú prácu s ukážkami naozaj exotickej kuchyne. Pri náročnej skúške v kuchyni žiakov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek a Zoltán Černák.

indická kuchyňa

Do projektu sa, samozrejme, zapojila doslova celá škola. Všetci študenti sa pri tom naučili veľa nového a čo je dôležité aj si to v praxi vyskúšali. Cieľ projektu sa tak naplnil mierou vrchovatou.

Gustav Murín
Foto: Desana Dudášová