Návraty: čo varili a jedli naši predkovia? Kuchyňa starých materí je celý zoznam osvedčených receptov


2122   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Kuchyňa starých materí

Kuchyňa starých materí. Často počúvame spomienky našich rodičov a starých rodičov na obdobie (pomaly ako zaklínadlo), keď mala každodenná strava diametrálne odlišný stravovací vzorec ako dnes. Čo však takáto kuchyňa spred desiatok rokov obsahovala? Aké receptúry dokázali vyčariť lásku aj na tanieri a za spoločným stolom?

Viaceré národopisné expozície slovenských múzeí dokumentujú časy nedávne i dávnejšie. Aj z pohľadu – akoby sme dnes povedali  – gastronomických špecialít. Napríklad Kysuce. Rázovitý, na prírodu a jej krásy bohatý kraj. No v minulosti sa tu každodenný život odvíjal v nie veľmi priaznovom duchu. No pohostinnosť tunajším nikdy nechýbala… Kysuce nikdy nepatrili k ekonomicky silným regiónom, mali však veľký dar na poctivých a pracovitých ľudí. Tí sa presadili najmä v zámorí a v západnej Európe. Vysťahovalectvo Kysučanov sa navždy podpísalo na miestnych tradíciách, spôsobe života a – dnes by sme moderne povedali – aj na miestnej gastronómii.

Zdroj poznania v minulosti

Mnohé chute a ponuka stravy sa prispôsobili danostiam a možnostiam tých čias. Mäsité pokrmy sa stali skôr výnimkou ako pravidlom. Návrat do tejto doby, keď nebolo ničoho nazvyš, umožňuje viacero kysuckých reštaurácií a gastronomických prevádzok v tamojších hoteloch. Každý kto zavíta do tejto časti Slovenska neodolá tunajším špecialitám, ktoré inde nenájdete. Chutia naozaj originálne a ich príprava nie je náročná.

Neprehliadnite:

Cesresnovy sad v lesoparku Brezina
Viete, kde Trenčania relaxujú?
Liekom pre perlu Považia a mesto Matúša Čáka je lesopark Brezina

Niet lepších kapustniakov…

Treba ochutnať napríklad kapustniaky, halušky, no aj chrumkavé zemiakové placky. Ťažké časy minulé nebránili, skôr motivovali šikovné miestne gazdinky vyčarovať chutné a sýte pokrmy z múky, kapusty, zemiakov, cibuľky či slaniny. Príďte, spolu vrátime koleso času o pár rokov naspäť. Zážitkov bude nadostač a spokojní budú malí aj veľkí hladoši…

Kuchyňa starých materí

Každý kto zavíta do tejto časti Slovenska neodolá tunajším špecialitám. Kuchyňa starých materí tu má svoju originálnu vôňu a chuť. Tunajšie jedlá chutia originálne a ich príprava nie je ani náročná. O tom sa môžete osobne presvedčiť v niektorom z tunajších početných penziónov, horských hotelov a chát. Ale to sa už opakujeme. Najlepšie bude, keď sem osobne zavítate a poľahky zistíte, že kysucké gastronomické špeciality obsahujú ešte niečo navyše: popri soli a korení života aj poriadnu štipku lásky k tomuto kraju a úctu k minulosti…

Viac na: www.kysuckemuzeum.sk