Prvýkrát pečieme chutne a zdravo s Juliankou. Súčasťou receptu je aj pomoc detí. Zapojíte ich?


2641   -   0
Share:
Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Odhliadnuc od reality s pandémiou, je čas tradičného pečenia a prípravy dobrôt k oslave Veľkej noci. Pri všetkých tých výborných receptoch pripájame našu dobrú radu – do prípravy a pečenia dobrôt nezabudnite zapojiť svoje deti. Takto strávené chvíle sa stanú nezabudnuteľné, vzájomne nás obohatia a z pohľadu výchovy budú veľmi podnetné a inšpiratívne. Čo pripravila skúsená cukrárka Julianka? Poďme spoločne na to. Jej dnešný recept:  

Slávnostná brioška

Najskôr štipka z histórie

Brioška pochádza z Francúzska a najlepšie ju vieme prirovnať k našej vianočke. V tomto sviatočnom období je vo zvyku piecť mazance alebo pletené vianočky. Keďže momentálne žijeme v hektickom období, prečo by sme nevyskúšali niečo nové? Brioška je sladký chlieb, často sa pripravuje aj z chlebovej múky. Jej história siaha až do 15. storočia, postupne naberala svoju dnešnú podobu. Obsahuje veľa masla a vajec; práve vďaka týmto ingredienciám je veľmi vláčna a mäkká.

Čas príprav: 25 minút + 12 hodín v chladničke
Porcie: 12+
Pečenie: 190 stupňov, 40 minút

Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Čo potrebujeme?

500 g chlebovej alebo hladkej múky
250 g masla, mäkké izbovej teploty, nie roztopené
5 celých vajec
140 ml vlažného mlieka
50 g cukru (ak máte radi sladšie, môžete pridať)
20 g čerstvého alebo 7g sušeného droždia
5 g soli

Príprava

Nachystajte a presne navážte všetky ingrediencie. Pri kysnutom ceste je kľúčové, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu. Takto podporíme správnu aktiváciu droždia. Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme celé vajíčka, cukor a soľ. Mlieko ohrejeme spolu so štipkou cukru. Pozor, aby sme mlieko nemali horúce, inak by sme droždie zničili.

Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a necháme 3 – 5 minút, aby sa aktivovala. Na povrchu mlieka sa vytvorí pena. Ak pracujete so sušeným droždím, tento krok môžete vynechať a hneď môžete začať s miesením. Sušené droždie je aktivované. Mlieko s droždím prilejeme do misky a miesime buď ručným mixérom alebo v robote aspoň 4 minúty. Cesto by malo byť hladké, lesklé, odliepajúce sa od stien misky.

Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Po prvom miesení postupne zapracujeme do cesta mäkké maslo. S maslom miesime cesto ďalších 6 – 8 minút. Výsledkom je mäkké, elastické, lesklé cesto. Misku zakryjeme pevným vekom alebo potravinárskou fóliou, ktorú upevníme aj gumičkou, aby nám cesto nevykyslo z misky. Cesto dáme do chladničky na 12 hodín

Neprehliadnite:
Dr. Oetker prináša sviežu chuť ovocia v lahodnom vegánskom toppingu

Slávnostná brioška, chutne a zdravo s Juliankou

Slávnostná brioška, chutne a zdravo

Na druhý deň brioškové cesto opatrne vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto opatrne preložíme zo štyroch strán – v tomto kroku cesto už nemiesime, iba opatrne vyformujeme bochník. Tento bochník odvážime a cesto si rozdelíme na 9 častí. Z cesta vyformujeme guľky. Nachystáme tortovú formu s priemerom 23 cm – 26 cm, ktorú vyložíme papierom na pečenie. Papier nastriháme tak, aby sme mali vyložené aj boky a takto zväčšíme výšku našej formy. Osem guliek dáme okolo okraja formy a jednu do stredu. Takto nachystanú briošku necháme kysnúť ďalšie 2-3 hodiny. Je lepšie cesto skontrolovať po dvoch hodinách, mala by zdvojnásobiť svoj objem. Tento čas je iba orientačný, záleží akú máte teplotu v domácnosti. Cesto môžete nechať kysnúť aj vo vypnutej rúre alebo použite program kysnutia.

Slávnostná brioška, chutne a zdravo

Pečenie

Rúru vyhrejeme na 190 stupňov a pečieme približne 40 minút. Nezabudnite na kontrolu ihlou na konci pečenia. Briošku môžete posypať trstinovým cukrom alebo mandľami ešte pred samotným pečením.

Nezabudnite sa so svojimi produktami podeliť na našom facebooku.

Dobrú chuť … a teším sa aj nabudúce!
Vaša Julianka

Slávnostná brioška, chutne a zdravo

Recept pripravila Juliana Lelkešová z bratislavskej cukrárskej manufaktúry Le Sucré, kde nájdete moderné minimalistické torty, tarty, pavlovove torty, cukrovinky a tematické sladké boxy.

Viac na www.sweet-manufacture.com