Samozber jahôd sa začal, strawberry fields čakajú a celé Slovensko môže s radosťou džemovať. Poďme spolu na jahody!
Pred tým, ako sa vyberiete na jahodovisko, mali by ste si overiť (na facebooku alebo na webových stránkach danej spoločnosti), či už náhodou nie je vaše obľúbené pole vyzbierané. Na samozber by ste sa mali vybrať ráno, resp. v dopoludňajších hodinách, keď si máte z čoho vyberať a plody ešte nie sú prehriate slnkom. Oblečte si odolnejšiu obuv, pohodlné oblečenie a nezabudnite ani na pokrývku hlavy. Nazbierané jahody ukladajte pozorne do košíkov či debničiek, aby sa nepotlačili. Čím sú jahody zrelšie, tým sú citlivejšie na manipuláciu. Ideme na to…
Slnko, seno, jahody… kde nájdete voňavé plody?
Boni Fructi – Dunajská Lužná
Veľa slnka, úrodná pôda, dostatok kvalitnej vody. Toto robí Dobré jahody spoločnosti Boni Fructi z Dunajskej Lužnej výnimočnými. Pestujú sa v bio kvalite vo fóliových tuneloch, alebo sú proti chladu chránené netkanou textíliou. V medziriadkoch je nastielaná slama. V každom riadku je pod mulčovacou fóliou uložené zavlažovacie potrubie pre presné dávkovanie živín priamo ku koreňom každej jahodovej sadenice. Poškodené a choré plody sú dennodenne oberané a likvidované mimo plantáže. Škodcovia sú odchytávaní do lapákov. Samotné jahodovisko na samozber nájdete v blízkosti Šamorína. Pred zberom je však potrebné overiť si informácie o možnosti samozberu i o aktuálnych cenách na facebooku. V rámci sezóny sú jahodové polia obyčajne otvorené od 8. do 18.hodiny. Pestujú sa tu väčšinou odrody Clery, Elsanta, Jolly a Elegance.
GPS: 48.076829, 17.272434
www.dobrejablka.sk
facebook
Jelenec
Plantáže malej rodinnej farmy sa nachádzajú v priamo v obci Jelenec pri Nitre. Prístup z cesty priamo na plantáž je výhodou, keďže autá zostanú čisté a zaparkované na asfaltovej ceste (smer na autokemping, na jazero). Organizátori zabezpečili na tomto jahodovom poli možnosť kúpy už aj nazbieraných plodov na objednávku. Samotné sadenice (odrody Jolly, Sibilla, Laetitia, Elegance) sú na netkanej textílií. Týmto opatrením ostávajú plody aj v nepriaznivom počasí krásne čisté! Aj tu si treba overiť informácie na facebooku.
GPS: 48.387356, 18.217855
www.samozberjelenec.sk
facebook
Košické Oľšany
Na východe Slovenska si môžete jahody nazbierať napríklad aj neďaleko Košíc na rodinnej farme v Košických Oľšanoch, ktoré sa nachádzajú naozaj iba naskok (zhruba 2 km) od centra mesta. Samozber vychádza na 3 €/kg. Otváracia doba je v pondelok, stredu a sobotu od 7.30 do 19. hod. Odporúčame však, aby ste si informácie overili na čísle 0907 224 732 a na facebooku. Na ich stránke môžete zanechať aj svoju e-mailovú adresu a organizátori zberu vás budú ochotne o zbere informovať.
GPS: 48.725562, 21.345846
www.samozber-jahody.sk
facebook
Neprehliadnite:
Poznáte 12 benefitov tohto sladkého pokušenia?
Recepty zo sladkých dobrôt
Vybrali sme pre vás niekoľko receptov z www.droetker.sk, ktoré si môžete z nazbieraných jahôd ľahko pripraviť. Tu sú:
Jahodová bonboniéra
Prísady:
500 g jahody čerstvé veľké
Na poliatie a ozdobenie:
1 balíček Poleva svetlá Dr. Oetker
1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker
1 balíček Poleva mliečna Dr. Oetker
Zdobenie tmavé Dr. Oetker
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
papier na pečenie
Príprava:
- Na prípravu bonboniéry jahody umyjeme a osušíme, ale stopky neodstránime.
- Polevy rozpustíme podľa návodu na obale a jahody v nich namáčame. Odkladáme ich na papier na pečenie. Ihneď ich posypeme zdobením a necháme stuhnúť. Niektoré jahody prestriekame farebne odlišnou polevou.
Dvojitá Pavlova
Prísady:
na recept Dvojitá Pavlova
Korpus:
1 balíček Pavlova torta Dr. Oetker
150 ml voda
Krém:
malinový krém (súčasť balenia)
400 – 500 ml smotana na šľahanie (33%)
500 g ovocie (maliny, čučoriedky, černice, jahody)
trochu mäta pieporná
Ešte potrebujeme:
elektrický ručný šľahač
plech na pečenie
Príprava:
- Na prípravu korpusu v mise dôkladne vyšľaháme zmes s vodou elektrickým ručným šľahačom podľa návodu na obale. Cesto rozdelíme na polovice a z každej polovice vytvarujeme na plechu vyloženom papierom na pečenie okrúhly korpus. Vložíme do rúry predhriatej na 150 °C, teplotu ihneď znížime na 110 °C a sušíme.
Elektrická rúra: 110 °C
Teplovzdušná rúra: 90 °C
Doba sušenia: 90 Minút - Rúru vypneme a korpusy necháme v uzavretej rúre vychladnúť
- Na ozdobenie vyšľaháme krém so smotanou elektrickým ručným šľahačom podľa návodu na obale. Polovicu krému nanesieme na prvý korpus a ozdobíme polovicou ovocia. Druhý korpus opatrne položíme na krém a ovocie a nanesieme naň zvyšnú časť krému a ovocia. Prikrášlime lístkami mäty.
Jahodový džem s vanilkou so zníženým obsahom kalórií
Prísady:
1 kg jahody očistené
1 Vanilkový struk “Bourbon” Dr. Oetker
1 balíček Želírovací cukor so stéviou 3:1 Dr. Oetker
Príprava:
- Na prípravu džemu vložíme očistené jahody do hrnca a pomocou tyčového mixéra ich rozmixujeme. Pridáme rozkrojený vanilkový struk a želírovací cukor so stéviou a dôkladne premiešame. Za stáleho miešania privedieme zmes do varu a povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, primiešame do zmesi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
- Odoberieme struk a prípadnú penu a plníme do pripravený pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme dôkladne viečkami a obrátime na 5 minút hore dnom.
Viac receptov nájdete TU
Ako správne umyť jahody?
Jahody máte už doma, ale viete ich správne umyť a zbaviť rôznych nečistôt? Existuje veľa návodov ako to urobiť. My prinášame odborný návod priamo z výskumného pracoviska University of Illinois v USA:
Súťaž:
SÚŤAŽ o 3 balíčky na samozber jahôd 2020 (obsahuje: voucher na samozber v hodnote 25 € a balíček na želírovanie a džemovanie Dr. Oetker)
Súťažná otázka:
Napíšte nám 3 lokality samozberu jahôd z článku a aspoň 1 benefit, ktorý nám jahody prinášajú. Termín uzávierky súťaže: 5. jún 2020
Správnu odpoveď zasielajte na facebook lexikon sk, do súťažného článku
Viac informácií o produktoch Dr. Oetker a skvelé inšpirácie nájdete na
www.oetker.sk