Obdobie letných opekačiek a grilovačiek je v plnom prúde. Možno ste ani netušili, že korenie…

Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Kampotské korenie

Asi každý vie, čo je povestné korenie života. Už menej ľudí vie, čo ukrýva v tom pravom slova zmysle táto bežná, zároveň však najdôležitejšia a neoddeliteľná súčasť každej kuchyne… Málokto dokonca vie tieto skromné, no silné dary prírody správne používať. A úplne najmenšia skupina ľudí pozná chuť kvalitného korenia, nehovoriac o zázračnej sile a jeho pozitívnom vplyve na ľudské zdravie.

Historicky najvýznamnejšia surovina, ktorá bola akousi hnacou silou udalostí v dejinách – podnikali sa kvôli nemu tie najodvážnejšie moreplavecké výpravy a bolo príčinou mnohých vojen. História korenia siaha až do mladšej doby kamennej a písomné zmienky o jeho užívaní siahajú do 3. tisícročia pred naším letopočtom. Vo svojej dobe bolo cenené rovnako ako napríklad zlato a slúžilo aj ako platidlo.

Kampotské korenie, gastro, kultúra, informácie o Slovensku

Vzácne korenie života má cenu zlata…

Kvalita závisí od zloženia pôdy

Kvalita vypestovaného korenia závií od zloženia pôdy, v ktorej sa rastliny pestujú. Napríklad v Kambodži sa ho síce pestuje málo, no Kampotské korenie je celosvetovo najlepšej kvality. Každý farmár sa stará o svoje pole sám. Pri pestovaní používa len tradičné rodinné postupy a dozerá na každú guľôčku osobitne. Preto má toto korenie najlepšiu kvalitu a chuť v porovnaní so všetkými svetovými koreniami. Naopak, v najväčších krajinách na export komodity (napr. India, Vietnam) je to iné, pretože na obrábanie pôdy a samotný zber sa využívajú mechanizmy a ľudský faktor ustupuje do úzadia.

Hotová veda…

Všetky druhy čierneho, červeného a bieleho korenia pochádzajú z jednej nádhernej zelenej popínavej rastliny, ktorá môže byť vysoká až 15 metrov. „Korenie je najprv zelené. Zo zeleného korenia sa po usušení získava čierne. Keď počkáte pokiaľ zrnko zo zeleného korenia dozrie na slniečku na oranžovú farbu, po zbere je z neho sladké červené korenie. A keď sa červené korenie olúpe, jeho jadierko je pravé biele korenie,“ upresňuje Klára Dohnálová spoluzakladateľka .pepper..field

Kampotské korenie, gastro, informácie o Slovensku, kultúra, história

Klára Dohnálová pri zdroji vzácneho korenia

Väčšinou sa v obchode stretávame len s čiernym korením, pretože je najjednoduchšie na pestovanie. Vypestovať pravé červené a biele korenie vedia len v Kambodži a na ďalších 3 miestach, ktoré sú však ťažko dostupné. Pre ich nezameniteľnú chuť, ktorá sa zásadne líši od korenia z obchodu, sú Kampotské korenia také vzácne.

Neprehliadnite:
Budúcnosť je tu: aquaponické systémy pestovania mikrozeleniny. Zdravie pre ľudí, zdravie pre Zem

Dovoz má vplyv na kvalitu

Ako iné produkty, aj korenie sa dá dovážať dobré i zlé. Pokiaľ kupujete napríklad produkty z Indie, či Vietnamu, boli s veľkou pravdepodobnosťou vypestované a zozbierané na obrovských plantážach, ktoré fungujú hlavne na biznis. Pri pestovaní sa používajú pesticídy, aby plody rýchlejšie rástli. Oproti Kambodži, kde farmári dodržiavajú tradičné rodinné postupy, pestovanie a guľôčky korenia triedia pinzetou. V Indii a Vietname to robia vo veľkom stroje a teda nestrážia kontrolu kvality. Korenie sa hádže do vriec a tie putujú loďami naprieč celým svetom.

Prečo je korenie často nekvalitné

Dopestované produkty prechádzajú rukami mnohých priekupníkov. Kým sa dostanú na naše územie a do predaja, trvá to aj niekoľko mesiacov. Práve z tohto dôvodu je produkcia nekvalitná, stará a nechutí tak, ako by kvalitné malo chutiť. Okrem toho, farmári, ktorí sa o úrodu starajú, dostávajú minimálnu mzdu na úkor priekupníkov. Klára Dohnálová, ktorá spolu so svojím priateľom Davidom stojí za projektom .pepper..field nakupuje Kampotské korenie priamo od rodín farmárov, ktorých reálne pozná. Farmári od nich dostávajú na ruku 100 %  fair trade čiastku za každé kilo. Produkciu z platáží vozia lietadlom niekoľkokrát ročne starostlivo vákuovanú v malých baleniach. A tak čerstvé Kampotské korenie chutí presne ako má, t. j. ako by ste si ho práve kúpili priamo v Kambodži.

gastro, informácie o Slovensku, kultúra, história, cestovný ruch

Kvalitné a voňavé a silné a chutné…

Korenie je preukázané prírodné afrodiziakum

Kvalitné korenie má byť veľké (priemer aspoň 4 mm), tvrdé a pri čiernom korení určite veľmi tmavé. A čo je základ pre všetkých fanúšikov a milovníkov jedla, má byť plné chutí. Lacné korenie z obchodu je často rôznych veľkosti a guľôčka je prázdna, zoschnutá, stará a preto sa vám mnohokrát rozpadne v ruke a nechutí ako by mala. Otestovať si ho môžete aj doma, stačí si do pohára s vodou nasypať pár zrniek. Kvalitné korenie po určitom čase klesne na dno, pretože sú guľôčky veľké, ťažké a plné chutí. Nekvalitné korenie ostane plávať na povrchu, pretože z neho kvalita vyprchala.

Stará pravda platí aj tu…

…nikto z nás nie je taký bohatý, aby si mohol dovoliť kupovať lacné veci. Pri kvalitnom korení to platí dvojnásobne. Mnohých zláka cena v supermarkete. Kvalitné korenie nestráca chuť a teda na dochutenie jedál ho stačí použiť menej, čo znamená, že vydrží dlhšie. Pôžitok z jedla, ktorý so sebou prináša kvalitné Kampotské korenie, je na nezaplatenie. Je to investícia do kvality a zdravia zároveň. Korenie je totiž vhodné na dýchacie problémy a astmu, srdce a krvný obeh i zrýchlenie metabolizmu. Piperin v korení má odtučňovacie vlastnosti, je skvelý antioxidant, preukázaným prírodným afrodiziakom a pomáha pri bolestiach hlavy. Dôležité je správne namlieť ho, t. j. veľmi nahrubo. Vtedy vynikne chuť. Pozor, jemne namleté korenie zanáša orgány a je pre organizmus nepríjemný.

Kampotské korenie, gastro, informácie o Slovensku, kultúra, história

Tri farby tri výrazné chute

Aj používanie kvalitného korenia má svoje pravidlá

Pokiaľ máte kvalitné korenie, čierne, červené a biele korenie nikdy nemiešajte, pretože každé je chuťovo výrazné a špecifické (zmiešané tri druhy šampanského by vám nechutili tiež). Ako sme už spomínali vyššie, aby nestratilo svoje zdravotné benefity, namelte si ho nahrubo. Čierne Kampotské korenie je výrazné a patrí na mäsa, omáčky, taliansku kuchyňu. Červené je sladké a patrí na zeleninu, vegetariánske pokrmy, ale i ryby, seafood. Biele je neuveriteľne jemné a hodí sa na steaky, polievky, tapas, syry a tradičné slovenské jedla (napr. na bryndzové halušky). Najlepšie chutí čerstvo namleté na konečné dochutenie jedál.

Humanitný rozmer

Nákupom korenia od fair trade projektov ako .pepper..field podporíte dobrú vec a pomôžete konkrétnym rodinám farmárom – tí peniaze využijú na vzdelanie detí a zdravotnú starostlivosť, ktorá sa im nedostáva.

Viac informácií o značke a kvalitnom Kampotskom korení nájdete na:
www.pepperfield.sk
www.kampotskekorenie.sk.

 


TagsGastro