Budúcnosť je tu: aquaponické systémy pestovania mikrozeleniny. Zdravie pre ľudí, zdravie pre Zem
Aquaponické systémy pestovania mikrozeleniny. Zdanlivo utopická téma? Nie, iba cesta odstránenia plytvania surovinami a súčasne aj ako eliminovať znečisťovanie životného prostredia. A zároveň aktuálna otázka – ako šetriť planétu? Vieme, aká je dnešná i budúca realita. O 30 rokov bude naša Zem miestom s veľkými rozdielmi pre život. S tým treba počítať a na naliehavé problémy hľadať riešenia už dnes. Pozitívne reakcie na súčasnosť, ktorá si žiada zmenu k lepšiemu, máme aj na Slovensku v spoločnosti, kde reálne prispievajú k zmierneniu opotrebovania planéty. Vitajte na zdraviu prospešnej návšteve v zelenej spoločnosti Microgreens Slovakia.
Motto:
Všetky mladé výhonky rastlín obsahujú násobne viac vitamínov a minerálov v porovnaní s dospelou zeleninou
Potravinová sebestačnosť, minimalizácia ekologickej stopy, lokálnosť a zdravé potraviny. To sú základné piliere v produkcii, ktorá je originálna a nemá na Slovensku obdobu. Čo vlastne microgreens alebo mikrozelenina znamená? Stručne a výstižne: sú to výhonky mladých rastlín zeleniny a bylín, ktoré sa konzumujú v štádiu klíčneho alebo prvého lístku.
Viac vitamínov a enzýmov
Mikrozelenina obsahuje oveľa vyššie koncentrácie zdravých látok ako vitamíny, minerály a enzýmy v dospelej zelenine. Keď sú rastliny na začiatku svojho života, majú v sebe uložené veľké množstvo energie. Z nej ťažia až do dospelosti, keď dozrejú a môžu sa rozmnožiť. Pre človeka je konzumácia mikrozeleniny efektívnejšia cesta ako si doplniť denný príjem vitamínov a minerálov. Konzumácia dospelej zeleniny, ktorá je navyše často tepelne upravovaná, je nutrične znehodnotená. Mikrozelenina by sa mala konzumovať vždy čerstvá a tepelne neupravená.
Microgreens Slovakia
Ide o úspešnú rodinnú bratislavskú firmu, ktorej patrí prím v spôsobe pestovania v mestskej vertikálnej farme na Slovensku. Zároveň o zvláštnu kombináciu tvrdej práce, zmyslu pre cit a pre jemnosť. Ani jedno, ba ani druhé samo o sebe však nestačí. V Microgreens Slovakia sa skĺbilo ešte aj šťastie a chuť zdravo žiť. Od zavedenia a ponuky tejto novinky na Slovensku sa situácia na trhu s mikrozeleninou výrazne zlepšila. Spoločnosť prispela k znižovaniu cien na trhu, aby bola mikrozelenina ekonomicky dostupnejšia pre všetkých.
Neprehliadnite:
Každý deň vitamíny, každý deň zdravím nabité smoothies!
Doprajte si dúšok na desiatu i na olovrant!
Koľko ľudí, toľko chutí…
Presnejšie – koľko druhov zeleniny a koľko druhov regiónov, toľko spôsobov využitia mikrozeleniny. Produkcia zdravia výrazne podporuje stredoeurópsku, ázijskú, francúzsku, stredomorskú, mexickú kuchyňu,… Nemá žiadne hranice. Rôzne druhy mikrozeleniny sú všestranný a žiadaný doplnok v kuchyni. Najčastejšie – úplne bezproblémovo a okamžite – ju môžete použiť do šalátu alebo ako prílohu k jedlu. Veď, čo dobre vyzerá, to nám aj viac chutí! Mikrozelenina má veľa tvarov a farieb. To ju predurčuje napríklad na dozdobenie vianočného šalátu, chlebíčkov pre návštevu, na meetingu kolegov v práci, alebo na rodinné oslavy. Platí to napríklad aj pre cestoviny, rizoto, polievky, syrové taniere, mäsové taniere, sushi, poké, ramen, rezance. Dajú sa z nich robiť omáčky, nátierky, dresing, salsa, chutney, pesto, tataráky, ryžové rolky. O tom, že sa výborne hodí ku všetkým druhom mäsa, je samozrejmosť. A čo vôbec neprekvapuje, niektoré druhy mikrozeleniny sa dajú použiť dokonca aj do nealkoholických a miešaných alkoholických nápojov. Skúste…
Od zajtra aj na vašom stole
Mikrozelenina je chuťou a vôňou oveľa intenzívnejšia ako dospelá zelenina. Môže byť plnohodnotná ingrediencia v každom recepte, tak ako sa pridáva petržlenová vňať do polievky alebo fašírky alebo dresingu. To isté môžete vyskúšať s takouto dávkou zdravej mikrozeleniny. Pridajte ju do akýchkoľvek svojich obľúbených receptov. Samozrejme, keď chcete zachovať všetky výživové vlastnosti, ideálne je konzumovať mikrozeleninu tepelne neupravenú.
Jednoduchá rovnica pre život – zelené opatrenia pre pestovanie
Konvenční farmári používajú postreky a v extrémnych prípadoch aj GMO semená. To však nie je udržateľné riešenie, pretože poškodzuje ľudské zdravie aj prírodné prostredie. Zásadou Microgreens Slovakia je pestovanie potravín, ktoré sú pre ľudí zdravé a nezaťažujú prírodné prostredie. A pokiaľ ide o samotné dopestovanie, microgreens sa v spoločnosti pestuje trvalo udržateľne a – čo do množstva potrebnej vody i vďaka „poschodovému“ pestovaniu – veľmi úsporne. Šetrenie prírodných zdrojov sa stáva totiž stále aktuálnejšia téma. Pri rastúcej populácií na Zemi bude nutné zaviesť nový systém produkcie potravín. Taký, ktorý nepodlieha prírodným náhodilostiam – ako je nekontrolovateľné počasie alebo premnoženie nejakého škodcu – a ktorý farmárovi nezdecimuje celú úrodu. Potrebná voda na pestovanie mikrozeleniny sa zachytáva a znovu používa, čo prispieva k šetreniu viac ako 90% vody v porovnaní s komerčným poľnohospodárstvom.
Z histórie pestovania mikrozeleniny
Prvé microgreens používali kuchári už v deväťdesiatych rokoch minulého storočia v San Franciscu práve kvôli ich príťažlivému vzhľadu. Odvtedy sa táto myšlienka šírila postupne po celom svete. Prvé výskumy preukázali, že sú mimoriadne výživné a to pridalo celému hnutiu a filozofii zdravého životného štýlu na sile. Mikrozelenina sa teraz pestuje po celom svete a získava si veľkú obľubu u ľudí.
Poslanie a pocit užitočnosti
Je naozaj veľkým dobrodružstvom každý deň pozorovať dar života. Ako sa po zasadení prebúdzajú krehké rastlinky k životu a ako sa menia a rastú v rôznych podmienkach: “Motorom celého úsilia je záujem verejnosti, keď napríklad príde nejaký nový zákazník a ochutnáva všetky bylinky a objavuje nový svet chutí mikrozeleniny, ktorý predtým nepoznal. Vtedy vieme, že naše úsilie má zmysel a že to robíme dobre k spokojnosti a pre zdravie ľudí,” doplnil Eduard Hulík. Odporúčame, vyskúšajte…
Medzititulky: redakcia