Prečo je Hrad Ľubovňa v lete sladký a voňavý? V skanzene začína Deň medu a chleba.

Share:
Deň medu a chleba

Hrad Ľubovňa bude počas víkendu sladký a voňavý. V skanzene pod hradom začne 11.augusta 2019 Deň medu a chleba. Počas tohto dňa si pripomenieme dôležitosť včiel pre prírodu a človeka. Včelári z okresu Stará Ľubovňa predstavia návštevníkom svoju produkciu medu a včelích produktov. 

Pod Hradom V Skanzene

Na našich poliach by bez opelenia včelami nedozrelo ani obilie, ktoré človek spracúva rôznymi spôsobmi. Preto tento deň bude venovaný aj spracovaniu obilia až k pečeniu chleba. Predstavíme výstavu “Od zrnka k chlebu”, ktorú môžu návštevníci vidieť v hájovni z Malého Lipníka, ktorá sa nachádza v areáli skanzenu a upečieme si spoločne domáci chlebík.

Deň medu a chleba

Neprehliadnite: Kráľovská koruna v ženských rukách…

Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak. Táto hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov. Aj svojimi liečivými účinkami je med známy už celé tisícročia. Med je potravina s neobmedzenou trvanlivosťou. Aspoň to dokazuje nález archeológov v Egypte, a síce tisícky rokov starý med, ktorý bol jedlý.

Deň medu a chleba

Včela, živočích, ktorý sa môže pochváliť množstvom zaujímavostí zo svojho života:
– Bzukot, ktorý počuť okolo včely, v skutočnosti značí pohyb jej krídel. Nimi dokáže urobiť až 180 pohybov za sekundu.
– Včely sa vedia vynikajúco orientovať podľa slnka, a to aj keď je vonku pod mrakom.
– Na tykadlách včely sú umiestnené receptory pre hmat, vnímanie vlhkosti vzduchu i teploty, čuch.

Deň medu a chleba

Deň medu a chleba
Program:

Od 8.00 h – Prezentácia a predaj  včelárskych potrieb
Od 9.00 h – Medový trh – ochutnávka a predaj medu a včelích produktov
10.00 – 14.00 h – tvorivé dielne pre deti 
Detský kvíz na tému: „Zaujímavosti zo života včiel“
11.00 h – odborná prednáška pre včelárov
11.00  – 14.00 h – Súťaž o najlepší med v okrese Stará Ľubovňa –  možnosť prihlásiť do súťaže vzorku medu.
Kvalitu prihlásených vzoriek medu  budú  posudzovať návštevníci podujatia.
13.00 – Ďakovný akatist v gréckokatolíckom chráme sv. Michala Archanjela v  skanzene.
14.00 – Otvorenie programu v amfiteátri skanzenu
„Od zrnka k chlebu“ – zvykoslovné pásmo v podaní FSk Taľar z Novej Ľubovne.
Pečenie chleba a popularizačná prednáška o živote včiel.

Share: