Šetríme prírodu s novinkou „Do poslednej omrvinky”


4014   -   0
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Šetríme prírodu

Stále intenzívnejšie si uvedomujeme, že viesť udržateľný život je cieľ, ku ktorému by sme mali všetci smerovať. Na tejto ceste by sme sa mali snažiť produkovať menej odpadu, zodpovednejšie využívať prírodné zdroje a byť šetrnejší voči životnému prostrediu. Kde však začať? Tým pravým miestom môže byť práve kuchyňa, či už vlastná, alebo profesionálna.

Kľúčom k bezodpadovej kuchyni sú podľa autorov knižnej novinky Do poslednej omrvinky 3 R: „REDUKOVAŤ“ „RENOVOVAŤ“ „RECYKLOVAŤ“.

Redukovaťznamená nakupovať menej potravín a snažiť sa plánovať jedálny lístok aj nákupy.

 Renovovaťzas znamená využiť čo najviac zo zvyškov, ktoré ostali, bez toho, aby sme ich vyhodili. 

Recyklovaťmôžeme to, čo sa už nedá redukovať ani renovovať – napríklad v kompostéri.

Dokázať využiť potraviny takmer na sto percent by malo byť základnou zručnosťou každého, kto varí. Prvou lastovičkou, s ktorou by sme sa to mohli naučiť, je kniha receptov a rád Do poslednej omrvinky od Lucie Grigovej, autorky blogu Do poslednej omrvinky a Vojta Artza, šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry SR, autora kuchárskych kníh a prezidenta SZKC.

Šetríme prírodu

Vydanie knihy a vzdelávací event pri príležitosti jej uvedenia do života podporila spoločnosť METRO Cash & Carry SR spolu s občianskym združením Cultura. Spoločnosť METRO dlhodobo podporuje pri svojom podnikaní iniciatívu zero waste – žiť v duchu filozofie života bez odpadu. (Klienti si v Metre môžu kúpiť aj neplastové obaly na jedlo, taniere, poháre, slamky, alebo načerpať čistiace prostriedky do vlastných obalov.) Knihu, ktorá môže byť ideálnou pomôckou pri novoročných predsavzatiach, dostanete kúpiť vo veľkoobchodoch METRO a v sietí Martinus a Panta Rhei.

DOMÁCI VAJEČNÝ LIKÉR podľa Lucie a Vojta:

Prebytočné žĺtky môžu v kuchyni znamenať otvorenie nových možností. Dá sa z nich vyrobiť holandská omáčka, domáca majonéza, créme brulée, vanilková zmrzlina, semifreddo aj anglický krém. Elegantným a mimoriadne chutným spôsobom spracovania žĺtkov popri pečení vianočných koláčov je aj domáci vaječný likér.

SUROVINY na 1 l vaječného likéru

ČAS PRÍPRAVY: 40 minút + vychladenie

500 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
300 – 350 g krupicového cukru
5 žĺtkov 
75 ml tmavého rumu 
75 ml koňaku alebo brandy
1/2 vanilkového struku

POSTUP: V hrnci spolu krátko povaríme kondenzované mlieko, cukor a vanilkový struk (semienka aj struk). Necháme čiastočne vychladnúť a struk vyberieme. Pripravíme vodný kúpeľ – hrniec s troškou vody a misu tak, aby sa misa nedotýkala vody. Do misy dáme žĺtky, pridáme mliečnu zmes a šľaháme nad parou do zhustnutia. Len čo je zmes dostatočne hustá, odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame oba druhy alkoholu a nalejeme do fliaš. Uchovávame v chladničke.   

VOJTO RADÍ: Na prípravu likéru môžete použiť aj sladené mlieko Salko, v tom prípade nepridávajte cukor, alebo len malé množstvo.  

LUCIA RADÍ: Domáci vaječný likér skladujte v chladničke. Napriek tomu, že obsahuje surové žĺtky, vďaka alkoholu sa tak skoro nepokazí.