Ako byť úspešný v gastro priemysle? Prinášame rady chorvátskeho kuchára na Slovensku.

Share:
Ante Tomic Chorvátskeho Kuchára

Slovenská gastronómia zažíva revolúciu. V popredí stojí kvalita jedla a jeho atraktivita. Jedlo vo vás musí zanechať vášeň, emóciu a vytvoriť príbeh, ktorý sa rozpráva bez slov. Ako to pociťujú kuchári na Slovensku? O tom, prečo sú pre kuchyňu dôležité čerstvé suroviny a ako rozoznať dobrú reštauráciu sa dozviete od kuchára chorvátskeho pôvodu Anteho Tomića.

ante-tomic Chorvátskeho kuchára

Zdroj: Instagram@anteeuphory

Aké sú kritické body pri príprave kvalitného jedla?

Jedlo varíme pre zákazníkov tak, ako by sme ho pripravovali pre seba. Pokiaľ chceme hodnotiť faktory, ktoré kvalitu ovplyvňujú, rozdelil by som ich nasledovne:
– dôležitá je hygiena rúk, ako aj celého pracoviska,
– čerstvosť a kvalita surovín,
kvalitné gastro zariadenie,
radosť z vykonanej práce a prístup.

Ante Tomic Chorvátskeho Kuchára

Zdroj: Instagram@anteeuphory

Neprehliadnite: Reštaurácia Pulitzer – relax medzi riadkami

Každý z týchto faktorov je kritický, pokiaľ sa pozeráme na kvalitu výstupu z kuchyne. Gastro prevádzka by sa nemala obávať hygienickej kontroly, ani food blogera a variť tak, aby bolo vždy všetko v poriadku. Práve naopak, na food blogera by sa mala tešiť!

Hygiena na pracovisku

Ante Tomic Chorvátskeho Kuchára

Zdroj: Instagram@anteeuphory

Myslím, že tento bod je základ pre kvalitné jedlo. Pokiaľ sa na pracovisku držia rôzne plesne, zaschnutý olej alebo iné nečakané prekvapenia, ani čerstvé suroviny nepomôžu jedlu dodať na kvalite. Špinu často voľným okom nevidno, preto je potrebné dodržiavať rutinné čistenie kuchyne, ako aj najmenej viditeľných kútov. Myslím, že dnes by už veta ako “čistá špina” neprešla a väčšina kvalitných gastro prevádzok sa snaží o maximálnu kvalitu jedla.

Zaujímavé: Najprv dom patril Bohu…

Čerstvosť a kvalita surovín

Ante Tomic Chorvátskeho Kuchára

Zdroj: Instagram@anteeuphory

Aby jedlo bolo skutočne výnimočné a splnilo svoj cieľ, musí byť pripravené z kvalitných, čerstvých surovín. Nebojte sa vyskúšať domáce produkty v kuchyni, výroba vlastných cestovín, použitie domácich paradajok a čerstvo natrhaného medvedieho cesnaku je v dnešnej modernej dobe “IN”, a často vás odlíši od vašej konkurencie. Najlepší svetoví kuchári pracujú častokrát len s lokálnymi surovinami. To, či je jar alebo zima by sa malo odraziť aj na menu reštaurácie. Stačí vyraziť na miestny trh a vybrať si z ponuky lokálnych farmárov.

Kvalitné gastro zariadenie

GastroMarket

Ako by ste pripravili jedlo, ktoré má svoj presný postup a vy by ste nedisponovali gastro zariadením určeným na jeho prípravu? Jednoduchá odpoveď, nepripravili. Sú jedlá, ktoré jednoducho bez kvalitného gastro zariadenia nepripravíte. Snažte sa vybaviť svoju gastro prevádzku čo najlepšie, aby ste dokázali kvalitne pripraviť všetky položky vášho menu.

Radosť z vykonanej práce a prístup

Na záver tajomstvo, ktoré veľa ľudí podceňuje. Tešte sa zo svojej práce. Smer vášho pracovného života ste si vybrali dobrovoľne, preto sa snažte, aby mal zmysel. Tvorte jedlá tak, aby ste z toho mali radosť hlavne vy a tešili tým svoje okolie.

TagsGastro
Share: