Sušenie potravín. Tu sú rady, na čo nezabudnúť v rozbehnutej sezóne uchovávania ovocia, zeleniny, mäsa

Sušenie potravín v lete, keď je všetkého viac než dosť. V záhrade sa to len tak hemží rôznymi druhmi ovocia a zeleniny. Na lúkach rastú liečivé rastliny, v lese sa darí hubám. Všetko, čo nestíhame skonzumovať teraz v lete, si môžeme zakonzervovať na použitie v budúcnosti. Na celý rok si tak urobíme bohaté zásoby všeličoho možného. Najčastejšie – od sušených šípok a jabĺčok cez rôzne druhy lekváru a kompótov až po sušené mäso. Jedným zo spôsobov uchovania jedla na neskôr je sušenie.
Sušenie potravín bez konzervantov a s menším objemom
Sušenie potravín je jedným z najstarších spôsobov konzervácie. Odstránením vody z potraviny sa zastavuje v jedle rast mikroorganizmov a enzýmov, ktoré spôsobujú jeho kazenie. V potravine sa takto uchová väčšina živín a chuť potraviny bude výraznejšia. Ovocie i zelenina stratia na hmotnosti a objeme, takže v usušenom stave sa ľahšie skladujú a predlžuje sa ich doba trvanlivosti – a čo je dôležité, bez použitia akýchkoľvek konzervantov!
Chce to kvalitného pomocníka
Usušiť potraviny si môžete aj v pohodí domova so šikovným elektrospotrebičom. Takým je napríklad digitálna sušička potravín Orava SU-106, ktorá má v balení päť mriežok na sušenie s možnosťou dokúpenia ďalších až do desať na naozaj veľké objemy sušeného ovocia, zeleniny, húb aj byliniek. Sušenie s ňou zvládne každý a stane sa z neho zábava. Usušiť na nej môžete všetko, čo nájdete v záhrade, na lúke, v lese aj sade. Netreba sa zľaknúť ani sušenia mäsa.
Držte sa týchto zásad
A na čo by ste pri sušení potravín nemali zabudnúť? V prvom rade na sušenie používajte len čerstvé, zdravé a zrelé plody bez poškodenia a plesní. Vychytávkou je zeleninu pred sušením krátko blanšírovať, bude mať krajšiu farbu a zároveň sa predĺži jej trvanlivosť. Plodiny je fajn pre rovnomerné sušenie krájať na rovnako hrubé plátky – od 2 do 5 mm. Príliš hrubé plátky sa totiž sušia dlhšie a môžu sa usušiť nekvalitne, časom by začali plesnivieť.
Neprehliadnite:
Spôsob uchovávania
Suroviny na sušenie ukladajte na mriežky len v jednej vrstve, plátky ovocia a zeleniny by sa nemali prekrývať. Prúd vzduchu pri sušení totiž musí rovnomerne cirkulovať medzi jednotlivými plátmi. Každá potravina má svoj optimálny čas a teplotu sušenia – je nevyhnutné tieto odporúčania brať do úvahy a riadiť sa nimi. V nižšie nájdete prehľadnú tabuľku potravín a ich optimálnych podmienok sušenia. Vo všeobecnosti však platí, že ovocie je dobré sušiť v rozmedzí od 50 do 60 °C, zeleninu od 50 do 55 °C. Bylinky sušte len pri teplote od 35 – 45 °C, lebo vyššia teplota zničí aromatické oleje v rastlinách.
Užitočný prehľad – ako sušiť ovocie a zeleninu?
Typ potraviny |
Teplota |
Orientačný čas |
Vlastnosti po usušení |
🍏 Jablká |
55 – 60 °C |
6 – 10 hod. |
ohybné, nie lepkavé |
🍐 Hrušky |
55 – 60 °C |
8 – 12 hod. |
jemne mäkké, kožovité |
🍓 Jahody |
50 – 55 °C |
8 – 12 hod. |
tuhšie, pružné |
🍇 Hrozno |
50 °C |
20 – 30 hod. |
tmavé, vráskavé |
🍅 Paradajky |
55 – 60 °C |
10 – 15 hod. |
suché, ohybné |
🥕 Mrkva |
50 – 55 °C |
6 – 10 hod. |
krehká alebo tuhšia |
🧅 Cibuľa |
50 – 55 °C |
6 – 8 hod. |
suchá, lámavá |
🧄 Cesnak |
45 – 50 °C |
6 – 8 hod. |
krehký, tvrdý |
🥬 Petržlen vňať |
35 – 40 °C |
2 – 4 hod. |
krehká, zelená |
🌿 Bylinky |
35 – 45 °C |
2 – 5 hod. |
krehké, aromatické |
Kontrola stavu sušených potravín
Pri sušení by ste mali pravidelne kontrolovať stav sušených potravín a podľa potreby upravovať čas aj teplotu sušenia počas cyklu. Správne usušené ovocie je ohybné a kožovité, nie lepkavé. Zelenina by mala byť krehká alebo tvrdšia, nesmie ostať vlhká, pretože by pri skladovaní hrozilo, že splesnivie. Po dosušení nechajte potraviny úplne vychladnúť. Skladujte ich vo vzduchotesných nádobách, akými sú napríklad sklenené poháre či vákuové vrecká. Tie umiestnite na suché a tmavé miesto, napríklad do špajzy. Po pár dňoch môžete skontrolovať, či sa v nádobe netvorí para alebo vlhkosť, to by znamenalo, že sú kúsky nedostatočne usušené a môžu začať plesnivieť.
Ako na mäso
Sušenie potravín nie je žiadna veda. Vyskúšajte usušiť najprv jednoduchšie potraviny ako jablká či bylinky a potom sa odvážte aj na väčšie experimenty, napríklad aj na sušenie mäsa. Je však nevyhnutné absolútne dbať na hygienu! Pri zlom spracovaní sa totiž môže mäso skaziť a ohroziť zdravie konzumentov. Na sušenie používajte len chudé mäso bez tuku (hovädzie, morčacie, kuracie). Pred sušením ho ešte môžete presušiť tepelne – krátkym naložením v soli a octe alebo krátkym pečením, ktoré v mäse zničia prípadné baktérie salmonely alebo E-coli.
Postup pri sušení mäsa
Mäso nakrájajte na tenké, asi 5 mm hrubé pásiky naprieč vláknami. Sušte ho pri teplote 60 až 70 °C, nižšia teplota môže byť nebezpečná, lebo pri nej môžu v mäse prežiť škodlivé mikroorganizmy. Ideálny čas na sušenie mäsa je 6 až 12 hodín – mäso musí byť suché, avšak nie tvrdé ako kameň. Malo by sa dať ohnúť a lámať. Usušené mäso skladujte vo vákuu alebo chladničke či mrazničke. Na rozdiel od ovocia, zeleniny či húb sa totiž mäso môže pokaziť aj v suchu.
Tak hor sa do prírody a dary leta usušte v čo najlepšej bio kvalite! Veď sušenie potravín je s kvalitným pomocníkom zábava.
Letná súťaž s Oravou!
Zapojte sa. Jeden šťastlivec vyhrá šikovnú sušičku potravín SU-106, o ktorej sa v texte píše. Tento užitočný pomocník v domácnosti všetkých rodinných príslušníkov poteší a znásobí radosť z chutí života!
Stačí, ak správne odpoviete na našu súťažnú otázku – Koľko mriežok na sušenie má pribalených sušiška Orava SU-106?
Súťažná otázka je aj na facebooku a nepochybne budete mať pri žrebovaní šťastie práve vy. Odmena bude stáť zato!
Viac informácií o šikovných elektrospotrebičoch pre pohodlný život v domácnosti, do kuchyne, na zábavu, pre krásu aj pre zdravie nájdete na: www.orava.eu
Foto: Orava, pexels.com