Čerešňové benefity pre zdravie. Poznáte ich? Vyskúšajte upiecť koláč a pripraviť aj čerešňové čatní

Čerešňové benefity pre zdravie. Pred dobrými námetmi na spracovanie tohto sladkého ovocia, sa pýtame: robievali ste si aj vy ako deti z čerešní náušnice? Možno si pamätáte časy, keď stačilo vyliezť na strom a zbierať ich v priehrštiach rovno do úst. Sezóna čerešní je v plnom prúde, preto odporúčame – najedzte sa ich do sýtosti. Niet pochýb, že osožia a vaše zdravie sa vám zavďačí.
Vitamínová bomba
Čerešne obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie. Sú v nich bohato zastúpené flavonoidy, vitamín C a karotenoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty, ako je antokyanín, ktorý čerešniam nechýba, majú protizápalové vlastnosti zmierňujúce bolesti spojené s artritídou alebo svalovým napätím. Vedeli ste, že čerešne zlepšujú spánok? Obsahujú totiž prírodný melatonín, ktorý reguluje spánkové cykly a pomáha pri nespavosti. Okrem toho podporujú trávenie, keďže obsahujú veľa vlákniny, ktorá zlepšuje črevnú peristaltiku a zabraňuje zápche.
Riziko srdcových ochorení
Čerešne majú schopnosť znižovať riziko srdcových ochorení. Znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a krvný tlak, čím chránia srdcovo-cievny systém. A čo poteší aj dámy – pomáhajú regulovať hmotnosť. Sú nízkokalorické, môžu sa pochváliť vysokým obsahom vody a vlákniny, čo podporuje pocit sýtosti. Samozrejme, že najviac telu prospešných látok obsahujú v surovom stave. Ak ich varíte, robte tak čo najkratšie a na čo najnižšej teplote, aby stratili čo najmenej zo svojich živín.
Čerešňové benefity – šup s nimi na tanier
Čerešne chutia najlepšie rovno zo stromu. Sú skvelým zdravým snackom – desiatou a olovrantom pre školákov aj pre nás dospelých, hodia sa do ovocných šalátov alebo k jogurtu či tvarohu. Výborne chutia aj v smoothies – pripravte ich spolu s banánom, špenátom, mandľovým mliekom a troškou medu, budete milo prekvapení. Čerešne sú ako stvorené aj na pečenie koláčov – okrem čerešňovej bublaniny, na ktorú prisahajú malí aj veľkí, sa hodia aj do muffinov, cheesecakov alebo na palacinky.
Neprehliadnite:
Julius Meinl predstavuje nové ekologické BIO Fairtrade kávové zmesi, ktoré môžete ochutnať
Nielen čerešničky, čerešničky, čerešne…
Čerešne, aj ich sestry višne, sú skvelou ingredienciou na prípravu zmrzliny aj čistého ovocného sorbetu. Kompót z čerešní je klasika a čerešňový džem lahôdka, ktorú si radi natierame na chleba aj palacinky. Úžasným čerešňovým prekvapením je na tanieri sladká omáčka k mäsu, syrom a grilovanému jedlu – tzv. čerešňové čatní. Pripravte si ho spolu s nami!
Jednoduché odkôstkovanie vďaka pomocníkovi z Oravy
Predtým, ako sa pustíte do varenia a pečenia, je potrebné z čerešní odstrániť kôstky. S tým vám ochotne pomôže horúca novinka od Oravy – odkôstkovač Orava PR-01. Uľahčí vám prácu, ušetrí čas. A čo je jeho najväčšou výhodou? Postará sa o to, aby aj po odkôstkovaní ostali čerešne krásne guľaté. Zariadenie má silný mechanizmus a pomocou silikónovej prísavky je upevnený k stolu tak, že práca s ním je bezpečná a čerešne nebudete naháňať okolo stola.
Naše tipy na čerešňové pochúťky
Len čo začnú dozrievať čerešne, bublanina musí byť. Nadýchaná, ľahučká pochutí ku káve, na pikniku aj školákom na desiatu. Tento raz z nich však skúste upiecť iný koláč – čerešňový kefírový koláč s posýpkou, čerešňové brownie, tvarohový koláč s čerešňami alebo túto čerešňovo-makovú lahôdku.
Makovo-čerešňový koláč so špaldovou múkou nesmie chýbať
Ingrediencie: 4 vajcia, ½ hrnčeka trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček maku, 2 hrnčeky špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 750 g čerešní
Postup prípravy: Použite hrnček s objemom 3 dcl. Čerešne umyte a jednoducho odkôstkujte pomocou odkôstkovača Orava PR-01. Vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny. Na nižších otáčkach primiešajte olej. Múku zmiešajte s makom a práškom do pečiva a na nízkych otáčkach prišľahajte vajíčka striedavo s vlažným mliekom. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný korpus. Čerešne môžete zľahka premiešať s lyžicou múky, nesadnú na dno. Rovnomerne ich rozdeľte na cesto. Pečte pri teplote cca 180 °C cca 35 minút alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Čerešňové čatní (sladká omáčka) k mäsu
Ingrediencie: 500 g vykôstkovaných čerešní, 1 stredne veľká červená cibuľa (nakrájaná nadrobno), 100 g hnedého cukru (alebo podľa chuti), 50 ml červeného vínneho octu, 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru, 1/2 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého klinčeka, 1 čili paprička (jemne nasekaná, avšak nemusíte ju pridať, ak nemáte radi štipľavé), štipka soli
Postup prípravy: Čerešne jednoducho vykôstkujte pomocou odkôstkovača Orava PR-01 a ak sú väčšie, nakrájajte ich na menšie časti. V hrnci na miernom ohni zohrejte trochu oleja a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju, kým nie je priehľadná. K cibuli pridajte čerešne, cukor, ocot, zázvor, škoricu, klinček a čili. Zmes dobre premiešajte, priveďte ju k varu, potom znížte teplotu a nechajte jemne variť približne 30 – 40 minút. Občas premiešajte, aby sa čatní nepripálilo. Konzistencia by mala byť hustá. Na záver dochuťte soľou a prípadne ďalším cukrom alebo octom podľa chuti.
Horúce čatní naplňte do sterilizovaných pohárov, zaviečkujte a otočte hore dnom na 10 minút. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Čatní je najlepšie po pár dňoch, keď sa chute prepoja. Môžete experimentovať s pridaním sušených hrozienok alebo jablka pre jemnejšiu chuť.
Dobrú chuť a užite si čerešní dosýta!
Súťaž s Oravou o praktický odkôstkovač čerešní!
Zapojte sa aj vy! A traja šťastlivci môžu vlastniť tento praktický odkôstkovať Orava PR-1 – darček, ktorý isto poteší aj v nasledujúcich sezónach zberu tohto sladkého ovocia.
Stačí, ak správne odpoviete na našu súťažnú otázku – koľko minút sa odporúča po bode varu ešte jemne variť čerešňové čatní?
Súťažná otázka je aj na facebooku a nepochybne budete mať pri žrebovaní šťastie práve vy. Odmena bude stáť za to!
Viac informácií o šikovných elektrospotrebičoch pre pohodlný život v domácnosti, do kuchyne, na zábavu, pre krásu aj pre zdravie nájdete na: www.orava.eu
Foto: Orava, pexels.com
Zdroj receptu: nanicmama.sme.sk , cesminazuenal.blogspot.com