Nová služba turistom: HusBus – odvoz do Kráľovstva husaciny za históriou a gastrozážitkami


3858   -   1
Letenky, Pelikan, Slovensko
Pobyty, Slovensko, Dovolenka
Share:
Jeseň v Bratislave, Husacina u Zápražných

Kráľovstvo husaciny otvorilo svoje brány dokorán. Tohtoročný Deň otvorených dverí Cechu husacinárov v Slovenskom Grobe otestoval v sobotu 4. septembra jednu novinku: špeciálny HusBus. Z centra Pezinka, od železničnej stanice premával v polhodinových intervaloch špeciálny turistický “vláčik”. Za pár minút privezol do Grobu – centra slovenských husacinárov a po 7 zastávkach Cechu husacinárov rozviezol jednodňových turistov a gurmánov.

Je to príspevok k udržateľnému turizmu – z Bratislavy, či od Trnavy je to vlakom do Pezinka len na skok. Auto môže ostať doma a výlet môže byť o niečo netradičnejší. O to však veselší, lebo k chrumkavej husacine naozaj pasujú voňavé malokarpatské vína. HusBus môžu využiť aj návštevníci Dňa vo vinohradoch a spojiť tak v jeden deň dokonalý kulinársky zážitok. Táto zaujímavá aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Pečenie husí už nie je tajomstvo, no je veľké umenie

Umenie pečenia husí, ručne vaľkaných zemiakových lokší či lahodnej pečienky si rodiny odovzdávajú z generácie na generáciu ako tajné rodinné poklady. Práve tie najstaršie a najtradičnejšie rodinné reštaurácie sú združené v Cechu husacinárov a ponúkajú roky overené receptúry. Ich prehľad nájdete v mapke. Za každou upečenou husou je kus poctivej práce, čo ocenila aj Európska komisia 2006, keď zo 422 projektov z celej EÚ vybrala za dodržiavanie tradície husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania.

HusBus, husacina, Grob, lexikon, Bratislava´Region Turizmus

… je otvorené, ste vítaní…

História gastronomickej tradície 

Obec Slovenský Grob neďaleko Bratislavy sa pýši 120-ročnou tradíciou pečenia husí. Vďačí za to vhodným podmienkam na chov husí a kačíc. Rozhodujúca bola vždy dostupnosť vody, lúky na pastvu a pestovanie kukurice, ktorá je hlavnou zložkou pri kŕmení. Husi sa piekli v piatok v hlinených pekáčoch a v chlebových peciach, kde dostávali správnu farbu, vôňu a chuť. V sobotu ich niesli predávať na trh do Svätého Jura a Bratislavy. V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch´minulého storočia sa už labužníci tešili a zvykli pravidelne chodiť vychutnať túto pochúťku priamo do Slovenského Grobu.

Neprehliadnite:
Poznáte zákutia Bratislavy a jej mestských častí?
Metropola skrýva množstvo pokladov aj v okrajových častiach

husacina, Grob, HusBus, Bratislava region Turizmus, lexikon

Neodolateľná husacina je pravý kulinársky zážitok

Husacina a víno patria k sebe…

Tak ako v minulosti, aj dnes vás tu privíta neodolateľná vôňa do chrumkava pečenej husi. Hostiteľ vám naleje pohárik jagavého moku, a kým si labužnícky vychutnávate vzácnu pochúťku – husaciu pečienku a zahrejete sa vývarom z husi, pani domáca vám porozpráva o dlhoročnej grobskej tradícii. Tento zvyk preslávil Slovenský Grob nielen po celom Slovensku, ale aj ďaleko za hranicami. Vaša húska je už upečená a akurát ju vyberajú z hlineného pekáča, ešte obložia lokšami a červenou kapustou. A naozajstný gurmánsky zážitok, za ktorým vás dovezie HusBus, sa začína… Tak – Dobrú chuť!

Viac: www.bratislavaregion.travel