Privítajte Nový rok s medovinou

Share:
Medovina

 

Medovina je najstarší alkoholický nápoj, ktorý vytvorila samotná príroda. Na našom území sa odjakživa darilo včelám, preto bola medovina – výživný prírodný kvasený nápoj z medu – u nás typickým alkoholovým nápojom od nepamäti, ešte pred pivom a vínom. Starí Kelti, Germáni i Slovania sa medovinu naučili vyrábať doma pre vlastnú potrebu ešte skôr ako vedeli pestovať vinič. V nedávnej minulosti sme však na túto dávnu tradíciu pozabudli. Dnes sa situácia mení, vďaka čomu sa môžeme pri sviatočnom vianočnom či silvestrovskom stole vrátiť k tradícii a pripraviť napríklad prípitok práve z medoviny.

Medovina je čisto prírodný produkt, vyrobený z medu tradičnou kvasnou technológiou. Receptov na jej výrobu je veľa. Líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek, korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Po niekoľkých týždňoch vznikne kvasením 13 % alkoholický nápoj – mladá medovina. Tá sa po dokvasení stočí do sudov. Svoje charakteristické vlastnosti nadobúda minimálne dvojročným zrením v dubových sudoch. U nitrianskeho výrobcu medoviny dozrieva v tristoročnej pivnici tak, ako v minulosti. „Samozrejme, bez pridávania umelých, alebo „prírodných“ doplnkov ako sú farbivá, alebo aromatické prísady. To je kľúčový faktor pre dosiahnutie výnimočných chuťových vlastností našej medoviny,“ zdôrazňuje na záver rýchlej exkurzie do tajov medoviny pán Bronislav Tomka, ktorý po svojich predkoch obnovil výrobu kvalitnej medoviny. Len čo mu dorástli a doštudovali detí, zveril im rodinnú výrobu. Spoločnosť aj samotná medovina nesie meno rodiny – Tomka. „Chceli sme vyjadriť svoju hrdosť na naše kvalitné výrobky, preto sa na ne doslova podpisujeme,“ vysvetľuje s hrdosťou a dodáva: „U nás bolo včelárstvo normálnou súčasťou rodiny. Doma som sa naučil všetko, čo treba vedieť o včelách, ich prospešnosti pre ľudí i prírodu aj o dorábaní medu a výrobe medoviny,“ spomína na svoje korene uznávaný včelár.

Sám sa teraz venuje u nás celkom unikátnemu Múzeu medoviny Tomka, ktoré zriadil vo svojom dome a v rámci prednášok ako odborný školiteľ propaguje predovšetkým včelárstvo, medárstvo a medovinárstvo na Slovensku i v Čechách.

Medovina si postupne opäť získava u nás obľubu. Dostala sa do nápojových lístkov lepších reštaurácii, na pulty obchodov a nechýba už ani na slávnostne prestretých stoloch, rovnako ako v minulosti,“ konštatuje. „Žiaľ, medzi výrobcami sa nájdu aj chytráci, ktorí čas zrenia jednoducho nahradia pridaním alkoholu do medového roztoku a medový nápoj hneď predávajú. Aj tu platí to, čo pri mnohých potravinách, že kvalitu si musí zákazník vedieť hľadať…“ poznamenáva zanietený medovinár.

Pri potulkách mestom Nitra sa možno zatúlate aj na Farskú ulicu v starom meste. Na čísle 28 nájdete jedinečné Múzeum medoviny Tomka. Oplatí sa ho navštíviť a zoznámiť sa s rodinnou tradíciou zakladateľa múzea i spoznať príbeh znovuzrodenia tisícročnej tradície výroby medoviny.

Anna Konečná

Foto: archív MMT

Share: